Czekolada bez grzechu łakomstwa

Czekolada cieszy się tak dużym zainteresowaniem – zwłaszcza  w Polsce  – że doczekała się  swojego święta i to aż w dwóch terminach: 12 kwietnia i 4 września. Dietetycy uważają, że warto ją czcić raz na tydzień i zjadać  kilka kostek. 

Ale tej jak najbardziej gorzkiej, gdyż zbyt duży dodatek cukru   ujemnie wpływa na poziom magnezu w organizmie.
Wspomniane  wyżej silne zainteresowanie  wyraża się w rosnącym apetycie  – w 2015 roku  –zjedliśmy  jej o 4 % więcej niż w poprzednim roku.  Polacy nie należą jednak do czekoladożerców – statystyczny rodak zjada raptem 5 kg rocznie, gdy tymczasem konsument w czołówce  krajów Europy   dwa razy tyle. Zwłaszcza w czasach rozbuchanej kreatywności czekoladziarzy i  erupcji nowych pomysłów  na łączenia z zaskakującymi dodatkami.

Pojawiają się opisy kojarzenia czekolady z bekonem, gęsiną, kawiorem, serem gorgonzola  -to  Janusz Profus – maestro wedlowskiej czekolady.  A na dopisanie kurczaka, sardynek i kalafiora zdecydował się słynny Ferran  Adria  –  hiszpański szef kuchni „El Bulli. Na liście innowacji widnieją jeszcze suszone pomidory, miód i słód podebrany producentom whisky (czekolada do piwa?!).

Ale najwdzięczniejszymi dodatkami są owoce, orzechy i kawa. O aż o 30 takich połączeniach wie wszystko Weronika Mroczkowska technolog z Manufaktury Doti będącej członkiem  Stowarzyszenia „Polska Ekologia.

-„ Już dwadzieścia pięć lat wytwarzamy smakowite owoce i orzechy w czekoladzie. Wykorzystujemy  owoce kandyzowane i suszone  oraz orzechy w czekoladach deserowej, mlecznej i białej. Klienci przepadają za migdałami w białej czekoladzie z dodatkiem cynamonu, a moim ostatnim pomysłem i wdrożeniem były orzechy laskowe stracciatella – słodkość orzecha w aksamitnej białej czekoladzie przełamana dodatkiem kawałków deserowej czekolady. Smak każdej z naszych czekoladek znajdzie swoich wielbicieli, nawet te najbardziej ekstrawaganckie jak jarzębina lub rabarbar w czekoladzie. Mamy bardzo dużo pomysłów i ciągle pracujemy nad rozwojem naszych produktów„

Perspektywy rozwoju takich  manufaktur są  świetliste.  Prognozy analityków BGŻ BNP Paribas w odniesieniu do horyzontu czasowego do 2020 r. dają czekoladzie  wielce pocieszające zwiększenie konsumpcji o 7,5%. Jednocześnie pojawia się sygnał  dotyczący dużego znaczenia dla nabywców faktu wyprodukowania żywności w Polsce. Według badań firmy Mintel 21% konsumentów polskich uważa, że czekolada jest zdrowa.

Równolegle  rośnie zainteresowanie klientów zawartością składników i ekologicznym sposobem produkcji. Manufaktura Doti  najnowszą linią owoców i orzechów BIO wpisuje się w oczekiwane trendy zdrowego odżywiania. Czekoladki oprócz certyfikatu BIO posiadają znak przekreślonego kłosa, który zapewnia że produkt jest bezpieczny i wolny od glutenu. Ekologiczną linię produktów stanowią produkty o najwyższej wartości biologicznej,  wykonane z wyselekcjonowanych surowców. Producent gorąco poleca organiczną żurawinę, banany, imbir, nerkowce w belgijskiej czekoladzie BIO o głębokim smaku i wysokiej zawartości masy kakaowej – 70%. Dla prawdziwych wielbicieli czekolady Doti proponuje ekologiczne surowe ziarno kakao pokryte belgijską czekoladą. Pycha, a jakie zdrowe….

Kakao i czekolada to wręcz  superfood – źródło magnezu, chromu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, a ponad to poprawia nastrój i dodaje wigoru. Zawiera też przeciwutleniacze ważne w antyrakowej profilaktyce.

Przybywa amatorów tego wybitnie leczniczego pokarmu, cenionego już przez Majów i Azteków.  Przybywa też manufaktur, gdzie tak ważna jest ręczna  obróbka. Zjadamy więcej zdrowej czekolady, a na bombę kaloryczną są sposoby: Dorota Mroczkowska właścicielka „Doti” radzi :-„ codziennie podjadam nasze owoce i orzechy w czekoladzie, a moimi ulubionymi smakami są czarne porzeczki, wiśnie, truskawki i agrest w czekoladzie. W ramach zbilansowanej diety 2000 kcal można spokojnie dziennie zjeść 40 g czekoladek ( ok. 200 kcal). Ale za to nie skuszę się już na ciastko, pączka, czy słodką bułkę.

O słodzeniu kawy czy herbaty też należy zapomnieć. Co więcej owoc i orzech pokryty warstwą deserowej czekolady stanowi dużo zdrowszą i smaczniejszą alternatywę dla zwykłego cukru, zawartego w większości przetworzonych produktów. No i najważniejsza jest aktywność fizyczna, na którą warto poświęcić chwilę każdego dnia: ćwiczenia, jazda na rowerze, pływanie czy uprawianie marchewki w ogródku”.

 

 

 

*****

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych (!). Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku.

Może Ci się również spodoba