Duńskie piwo ekologiczne z polskiego słodu

Skandynawowie, jak wiadomo, zwracają wielką uwagę na kwestie ekologiczne. Dotyczy to nie tylko poszanowania środowiska naturalnego, ale także żywności, która jest dla nich tym cenniejsza im bardziej naturalna, właśnie ekologiczna.

Produkty posiadające odpowiednie certyfikaty, które gwarantują zachowanie ścisłych procedur przy ich wytwarzaniu, cieszą się tam powodzeniem, mimo wyższej ceny. Dotyczy to nie tylko znanych również u nas warzyw i owoców, ale wyrobów, których proces produkcyjny jest stosunkowo skomplikowany, na przykład piwa.

Duński browar Thisted Bryghus oferuje wyczulonym ekologicznie konsumentom trzy rodzaje piwa ekologicznego: Humle, Thy oraz Classic, w produkcji których ważną rolę pełni polska firma DMGP, specjalizująca się w wyrobie słodu, głównego składnika w procesie warzenia piwa.
„Duński klient na tyle wysoko ocenił stosowane u nas procedury jakościowe, że właśnie nam powierzył produkcję słodu do swoich ekologicznych piw” – mówi prezes DMGP Marcin Siemion, i dodaje: „Oczywiście musieliśmy uzyskać odpowiedni certyfikat gwarantujący zachowanie rygorystycznych procedur związanych np. z niewykorzystywaniem przy produkcji żadnych środków chemicznych, detergentów itp.

Za każdym razem dokumentują to odpowiednie zapisy z komputerowego systemu zarządzającego produkcją”. Warto dodać, że produkowany również pod nadzorem, ekologiczny jęczmień, który stanowi surowiec do produkcji słodu, polska firma kupuje za granicą, gdyż polscy rolnicy nie są zainteresowani podjęciem się takich upraw, ze względu na ich wysokie koszty i ryzyko związane z niższymi plonami.

Jęczmień używany do produkcji ekologicznego słodu nie może być bowiem ochraniany przed szkodnikami przy użyciu żadnych środków chemicznych.

Dodatkowe informacje:
www.dmgp.pl

Maciej Szymański
m.szymanski@ccsupport.pl
kom. 601 42 11 43

Ecoportal.com.pl

Może Ci się również spodoba