Niedobry witamin zimą — jak ich unikać i jakie badania robić?

Zima stanowi ten okres w roku, kiedy nasza dieta ulega znacznej zmianie, co może skutkować niedoborem witamin. Mniejsza ilość świeżych warzyw i owoców sprawia, że odżywiamy się nieco bardziej ubogo, jeśli chodzi o składniki mineralne i witaminy.

Nie bez znaczenia jest także znacznie mniejsza ekspozycja na promienie słoneczne niż w miesiącach typowo letnich, gdzie tego słońca jest zwyczajnie więcej.

Które witaminy zimą są najważniejsze?
Zimne miesiące są okresem zwiększonego ryzyka wystąpienia infekcji. Dlatego koniecznie musimy zadbać o to, by nie zabrakło w naszym codziennym menu produktów zawierających witaminy, wpływające na poprawę odporności i zmniejszające ryzyko zachorowania.
Te witaminy dodatkowo zapewnią nam w tym ciężkim okresie dobry nastrój, odpowiedni poziom koncentracji i energii do codziennego działania, nawet kiedy na zewnątrz pogoda nastraja tylko do pozostania w łóżku.

Należą do nich następujące witaminy: D, C, A, E, oraz witaminy z grupy B.

Możliwe skutki niedoboru powyższych witamin:
· stan ciągłego zmęczenia i wyczerpania,
· zaburzenia koncentracji,
· problemy z pamięcią,
· znaczne pogorszenie samopoczucia,
· spadek odporności manifestujący się częstym zapadaniem na infekcje,
· wypadanie włosów, pogorszenie stanu paznokci i skóry,
· zmniejszenie gęstości kości,
· niedokrwistość.

Jak sobie z tym radzić?

 

Po pierwsze: Zrób badania
Laboratoria analityczne najczęściej oferują możliwość wykonania badania poziomu witaminy D3 oraz witaminy B12. Koszt wykonania takich badań w sumie oscyluje w okolicach 80-90 zł. Można jednak z powodzeniem poprosić o skierowanie na nie swojego lekarza pierwszego kontaktu.
Na badania nie musimy iść na czczo, co także ułatwia nam sprawę. Otrzymane wyniki najlepiej przeanalizować z lekarzem. Jego wiedza oraz doświadczenie może nam pomóc w podjęciu decyzji o odpowiedniej suplementacji, jeśli zaistnieje taka potrzeba.

Po drugie: Zadbaj o odpowiednią dietę
Skomponuj swój zimowy jadłospis w taki sposób, aby nie zabrakło w nim:
· warzyw całorocznych (marchew, buraki, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, kapusta),
· owoców całorocznych (cytrusy, jabłka, gruszki),
· mrożonych owoców i warzyw,
· pełnoziarnistych produktów zbożowych,
· kaszy,
· delikatnie tłustego nabiału,
· jaj,
· ryb,
· kiszonek,
· orzechów i nasion różnego rodzaju.

Po trzecie: Pamiętaj o wrażliwości witamin
Witaminy są bardzo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych. Należy o tym pamiętać szczególnie w kontekście przechowywania produktów spożywczych oraz przygotowywania z nich potraw. Warto stosować się do poniższych zasad, aby uchronić się przed utlenianiem witamin:

1. Warzywa oraz owoce najlepiej zjadać w postaci surowej nie obierając z nich skórki.
2. Ewentualna termiczna obróbka warzyw musi być jak najkrótsza – warto gotować na parze.
3. Surówki należy jeść od razu po przygotowaniu, dodając do nich olej lub oliwę.
4. Nabiał i mleko przechowujmy bez dostępu światła słonecznego.
5. Masło oraz margaryna powinny nie mieć dostępu do tlenu, oraz promieni UV – należy trzymać je w niskich temperaturach.

Artykuł został przygotowany przez firmę Eatzone, dostawcę cateringu dietetycznego z Warszawy.

Może Ci się również spodoba