Czerwona herbata

Czerwona herbata (można się spotkać również z określeniem Pu-erh) przez Chińczyków nazywana „smoczą herbatą”. Jest jednym z mniej popularnych gatunków herbaty w Polsce, chociaż w PRL-owskiej rzeczywistości to właśnie ona była powszechnym,najtańszym kupowanym produktem..

 

Specyficzny sposób produkcji sprawia że napar jaki uzyskamy po zaparzeniu liści jest intensywny, wyrazisty, można wyczuć ziemisto – korzenny posmak. Pu-erh słynie głównie z właściwości odchudzających, jednak pokażemy Wam, że nie tylko dlatego warto pić czerwona herbatę. Oto sześć powodów dla których powinniśmy wzbogacić swoją dietę o napar z czerwonej herbaty:

    Herbata czerwona wspomaga prace wątroby, dowiedli tego francuscy lekarze. Przeprowadzili oni na sobie eksperyment, który dowiódł że po spożyciu większej ilości alkoholu (oczywiście później wypali Pu-erh), poziom alkoholu we krwi zmniejszył się o 0,45 promila.

    Kolejne badania przeprowadzone dowodzą, że regularne picie czerwonej herbaty stymuluje poziom cholesterolu. W doświadczeniu wzięło udział 86 pacjentów z wysokim poziomem złego cholesterolu. Podawano im trzy razy dziennie czerwona herbatę i po dwóch miesiącach cholesterol obniżył się o 64,29%. Jednak efekt ten jest zależny od jakości suszu.

    Herbata czerwona zawiera przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór. Niestety do tej pory wszystkie dostępne badania zostały przeprowadzone na myszach. Tak więc nie wiadomo jaki efekt uzyskalibyśmy, gdyby one zostały zastosowane na ludzkim organizmie.

    Badania którzy przeprowadzili tajwańscy naukowcy dowodzą, że czerwona herbata ma właściwości antybakteryjne. W krajach azjatyckich już od wieków stosowano czerwoną herbatę w walce z drobnoustrojami. Chociaż może nie do końca zdawali sobie z tego sprawę.

    Kolejne właściwości które niestety nie zostały potwierdzone żadnymi publikacjami naukowymi to:
    – oczyszczanie organizmu
    – pomaga w walce z przeziębieniem
    – walczy z objawami kaca

    Na sam koniec zostawiliśmy odchudzające właściwości czerwonej herbaty. Naukowcy określili Pu-erh „mordercą tłuszczu” dlatego,że regularne spożywanie tego naparu redukuje poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.

Dodatkowo przyspiesza metabolizm a dzięki temu szybciej możemy zrzucić zbędne kilogramy. Niektóre osoby które zaczęły pić czerwoną herbatę zauważyły, że również zmniejszyło im się łaknienie, zwłaszcza na słodycze.

 

eco

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo