Żywność z konopi – dlaczego warto po nią sięgnąć?

Chociaż w naszej świadomości królują głównie konopie indyjskie, z których wytwarzana jest marihuana, to konopie siewne i żywność z nich wytwarzana sprzyjają zdrowiu, były dobrze znane naszym przodkom ze względu na łatwą uprawę, dzisiaj powracają do łask i są coraz chętniej wybierane przez osoby szukające zdrowych i naturalnych produktów żywnościowych.

Konopie siewne, a marihuana

Nasiona konopi siewnej były przez wiele lat niedocenione. Prawdopodobnie taki stan rzeczy wynika z faktu, że wielu osobom roślina ta kojarzy się przede wszystkim z marihuaną nielegalną w naszym kraju. Co prawda kupno jej nasion jest zupełnie zgodne z prawem i dostępne na takich stronach internetowych jak np. royalqueenseeds.pl, ale posiadanie suszu wiązać się będzie z przykrymi konsekwencjami. Wracając jednak do konopi siewnych – są one nie tylko zdrowe, ale też można wykorzystać je w przemyśle, np. do produkcji tkanin, czy papieru. Dla nas jednak zdecydowanie ważniejsze są właściwości zdrowotne.

Nasiona pełne zdrowia

Nasiona konopi siewnej są uznawane za jedne z najzdrowszych. Mają dużą zawartość białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, a ponadto zawierają przeciwutleniacze, makroelementy i witaminy. Same nasiona są smaczne i można je z powodzeniem dodawać do wielu potraw – doskonale komponują się np. z sałatkami czy pieczywem. Niektórzy mielą je w młynku i w ten sposób otrzymują zdrową posypkę do warzyw, czy kanapek, ale nasiona są na tyle miękkie, że można je zjeść w całości.

Olej dla zdrowia i urody

Podobnie jak nasiona, również olej z konopi siewnych zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników. Jego spożywanie wspiera odporność, pomaga walczyć z oznakami starzenia skóry i sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Można też stosować go jako kosmetyk, nawet w przypadku problemów ze skórą atopową, a ze względu na łagodzące właściwości bez obaw można nim zastąpić kosmetyki dla niemowląt kupowane w sklepie. Jego dodatkową zaletą jest przyjemny, orzechowy smak. Trzeba jednak pamiętać, że olej konopny nie nadaje się do smażenia – wysoka temperatura pozbawia go cennych dla naszego organizmu substancji, dlatego zdecydowanie lepiej jest spożywać go na zimno. Więcej o zaletach nasion i oleju z konopi siewnej można przeczytać na katowice.wyborcza.pl.

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo