Czysta energia z browarnianych ścieków

Eksperymentalną technologię uzyskiwania czystej energii z browarnianych ścieków zaprezentowali naukowcy i specjaliści z australijskich browarów.
W eksperymentalną technologię zostanie wyposażony browar Fostera w pobliżu Brisbane. Będzie w nim zainstalowane specjalne bioogniwo paliwowe.

 Jest to w zasadzie bateria, w której bakterie żywią się rozpuszczalnymi w wodzie pozostałościami cukru, skrobi i alkoholu i w rezultacie produkują elektryczność i czystą wodę – wyjaśnił profesor Jurg Keller z uniwersytetu Queensland.

W złożonym procesie technologicznym energia chemiczna uwalniana przez bakterie żerujące na materii organicznej zostaje przekształcona w energię elektryczną. Bioogniwo w browarze będzie 250 razy większe niż prototyp działający od trzech miesięcy w uniwersyteckim laboratorium – poinformował Keller.

Jego zdaniem, „ścieki z browarów są szczególnie dobrym źródłem, ponieważ należą do ścieków biologicznie rozkładalnych (…)i mają wysokie stężenie substancji organicznych, co wpływa korzystnie na wydajność bioogniwa”.

Spodziewa się on, że bioogniwo w browarze będzie produkować 2 kilowaty prądu – tyle, ile wynosi zapotrzebowanie gospodarstwa domowego, a samą technologię będzie można zastosować w innych browarach oraz w winiarstwie. Pierwsze bioogniwo zacznie działać w browarze Fostera we wrześniu.

– Nie będzie ono dawać wielkiej ilości energii; jest to przede wszystkim metoda uzdatniania wody, która ma tę dodatkową zaletę, że przy okazji wytwarzana jest elektryczność – powiedział Keller.

 

browar_d
browar żywiec

Ecoportal.pl

Może Ci się również spodoba