Dieta w stylu eko

O tym, że moda na zdrowe odżywianie na stałe zagościła w polskich kuchniach, można przekonać się w bardzo prosty sposób. Wystarczy odwiedzić serwisy poświęcone gotowaniu ( jak np: wrzacakuchnia.pl ) by przekonać się, jak wiele pysznych i zdrowych dań pobiło w ostatnich latach serca polskich kucharzy.

Nic w tym dziwnego. Wszak to, co jemy w znacznym stopniu decyduje o naszej formie. Zdrowa dieta jest zatem lekka, pełna witamin i składników mineralnych, zaś jej podstawę stanowią produkty po chodzące z ekologicznych upraw.

Czym jest żywność ekologiczna?

O żywności ekologicznej mówi się coraz więcej. To żywność, która pochodzi z ekologicznych gospodarstw rolnych i która jest przetwarzana w naturalny sposób: bez konserwantów, sztucznych dodatków i innych „ulepszaczy”, dzięki którym produkty spożywcze być może lepiej się prezentują, za to są też bogatsze w niezbyt korzystne dla zdrowia związki chemiczne.

Dostęp do ekologicznej żywności jest coraz łatwiejszy. Działające w zgodzie z naturą gospodarstwa rolne znajdują dla siebie coraz szersze rynki zbytu, zaś w wielkich miastach niczym grzyby po deszczu wyrastają sklepy ze zdrową żywnością. Można w nich kupić praktycznie wszystko, począwszy od zdrowych produktów zbożowych, aż po ekologiczne miody i konfitury. Nie brak też punktów, w których można kupić ekologiczne wędliny, wyróżniające się niepowtarzalnym smakiem i zapachem. I choć za jakość takich produktów trzeba zapłacić nieco więcej, miłośników zdrowej żywności przybywa z każdym rokiem.

Ekologiczne risotto

Szeroki asortyment produktów ekologicznych sprawia, że pomysłów na smaczny i zdrowy obiad nikomu nie zabraknie. Dobrym przykładem może być tu ekologiczne risotto, do którego  sporządzenia można wykorzystać produkty powszechnie już dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Są to: ryż (najlepiej brązowy, niełuskany), warzywny bulion, ekologiczne masło, śmietanka oraz żółty ser. W takim daniu, obok popularnej soli i pieprzu, jako przyprawę można wykorzystać też cenny dla zdrowia szafran.

Ekologiczne risotto jest prostym daniem, którego sporządzenie nie sprawia większych problemów. Wystarczy wymieszać śmietanę ze startym serem oraz żółtkiem, zaś ugotowany wcześniej w bulionie ryż podsmażyć na patelni (najlepiej na maśle) wraz z cebulką. Gdy ryż będzie już wystarczająco miękki, wystarczy dodać przygotowaną wcześniej śmietankę z serem i całość dokładnie wymieszać. Po kilku minutach smaczne, pożywne i zdrowe danie jest gotowe do spożycia, zaś jego wyjątkowy smak z pewnością zadowoli nie tylko miłośników zdrowego odżywiania, ale i tych, którzy cenią sobie bogactwo smaku i aromatu.

Eko – wypieki

Ekologiczne produkty świetnie sprawdzają się również przy domowych wypiekach. Dzięki nim nawet dobrze znany nam sernik może stać się daniem zdrowym i dietetycznym, co z pewnością ucieszy dbających o linię miłośników słodkości. Sernik z kaszy jaglanej to pyszne ciasto, ktorgo podstawowym składnikiem jest właśnie kasza jaglana zmieszana z twarożkiem, odrobiną mąki ziemniaczanej oraz żytniej.

Zamiast białego cukru można tu wykorzystać jego zdrowszy odpowiednik, czyli cukier trzcinowy. Innym wypiekiem, który można przygotować na podstawie tak zdrowej kaszy jaglanej, są babeczki z wiśniami, również osłodzone bardziej ekologicznym cukrem trzcinowym.

 

pl

Może Ci się również spodoba