Dlaczego tak dużo jemy?

Wielkość naczyń, na których dostajemy posiłek, zachowanie współbiesiadników oraz widok resztek poprzednich dań na stole wpływają na ilość zjadanego przez nas pożywienia – wynika z badań Briana Wansinka, profesora z amerykańskiego University of Cornell.

Profesor Wansink wraz z dr. Collinem R. Payne przyglądali się grupie 50 kibiców amerykańskiego futbolu w trakcie jedzenia.

Badani przez nich ochotnicy zgodzili się oglądać Super Bowl (finałowe rozgrywki o mistrzostwo amerykańskiej zawodowej ligi futbolowej) w studenckim barze.

Jako przekąski podawano tam wyłącznie smażone skrzydełka kurczaka. W trakcie imprezy część stołów sprzątano, zabierając z nich brudne talerze, a pozostałe uginały się pod naczyniami pełnymi poobgryzanych kości. Okazało się, że kibice siedzący przy stołach z odpadkami jedli o 27 procent mniej niż ci, którzy nie widzieli pozostałości swego posiłku.

quot;na zapas” w trakcie dużych zakupów bez względu na ich ilość spożywamy w ciągu 6 dni. Co gorsza, kierując się bodźcami wzrokowymi ludzie są w stanie skonsumować o 70 proc. większe porcje, niż potrzeba, by nasycić głód. O rozmiarach posiłku decydują np. rozmiary talerza i sztućców, którymi jedzą – im są większe, tym więcej „ma się ochotę” zjeść.

Wprowadzając delikatne zmiany w codziennych nawykach żywieniowych, można bez żadnego wysiłku zmniejszyć codzienne spożycie kalorii nawet o 300 jednostek” – twierdzi profesor Brian Wansink. Zaleca on np., aby podczas wspólnego obiadu usiąść koło osoby, która je najmniej i najwolniej. Posiłek najlepiej zacząć konsumować jako ostatnia osoba z grupy.

Niewskazane jest stawianie na stole półmisków z wysokokalorycznymi potrawami, niech leżą na nich przede wszystkim warzywa (półmiski z warzywami powinny być jak największe). A na przyjęciu na talerz należy nakładać tylko dwie rzeczy na raz. „300 kalorii dziennie mniej może oznaczać w skali roku nawet 15-kilogramowy spadek wagi” – zachęca profesor Brian Wansink, który wyniki swoich badań ujawnił w magazynie naukowym „Perceptual and Motor Skills”.

Ecoportal.com.pl,  Julian Z. Pankiewicz

Może Ci się również spodoba