Jaką kukurydzę wybrać?

Kukurydza to trzecia (zaraz po pszenicy i ryżu), najpopularniejsza roślina uprawna na świecie. W Polsce, uprawy kukurydzy zajmują powierzchnię ponad 600 tys. Hektarów, z czego 260 tys. to uprawa na suche ziarno, a 370 tys. – na kiszonkę.

Jak należy przygotować glebę pod uprawę kukurydzy? Które odmiany kukurydzy sprawdzą się w poszczególnych częściach kraju?

Jak uprawiać kukurydzę? Odpowiednie przygotowanie gleby

Kukurydzę można uprawiać na znacznie szerszym kompleksie gleb niż, chociażby pszenicę. Nie ma przeciwwskazań, by posadzić ją na glebie lekko kwaśnej czy na kompleksie IV b. W obydwu przypadkach, można uzyskać plony dwa razy wyższe niż pszenicy czy innych zbóż, posadzonych w tym samym miejscu. Niektórzy uprawiają kukurydzę z powodzeniem nawet na glebach klasy V. Niezależnie od wyboru gleby pod uprawę kukurydzy należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu rośliny. Kukurydza wykazuje wysokie zapotrzebowanie na wodę nie ze względu na wymagania tej rośliny, ale na wysoką produkcję suchej masy na określonej jednostce powierzchni.

Przygotowanie gleby pod kukurydzę należy rozpocząć jeszcze w roku poprzedzającym uprawę. Jesień to czas, w którym stosuje się obornik. Nie wolno przy tym zapomnieć o wykonaniu zimowej orki. Po wykonaniu powyższych czynności, warto rozdrobnić i przykryć resztki pożniwne lub pozostały obornik. Z orki wiosennej najlepiej zrezygnować, ponieważ przeprowadzenie jej może doprowadzić do przesuszenia gleby. Rolę przygotowuje się do siewu poprzez spulchnianie na głębokość siewu – na glebach cięższych na 4-6 cm, a na lekkich na 6-8 cm. W przypadku uprawy przedsiewnej, trzeba pamiętać o przykryciu nawozów mineralnych.

Uprawa kukurydzy – jaką odmianę wybrać?

Jak można osiągnąć sukces w uprawie kukurydzy? Wystarczy wybrać odpowiednią odmianę mieszańcową. Należy przy tym pamiętać, żeby dostosować wczesność nasion do danego rejonu uprawy. Ten parametr jest określany za pomocą liczby FAO. Biorąc pod uwagę wczesność, można wyróżnić cztery rodzaje mieszańców:

  • bardzo wczesne (FAO < 200),
  • wczesne (FAO 200-220),
  • średniowczesne (FAO 230-250),
  • średniopóźne (FAO 260-300).

Warto zaznaczyć, że mieszańce wcześniejsze szybciej akumulują suchą masę, dzięki czemu przy zbiorze mają mniejszą zawartość wody w ziarnie lub w całych roślinach.

W najcieplejszych rejonach kraju (na południowym zachodzie i południowym wschodzie) można z powodzeniem uprawiać mieszańce średniowczesne i wczesne, jednak najlepiej sprawdzi się uprawa kukurydzy w postaci mieszańców średniopóźnych. To właśnie tam, ze względu na korzystne warunki, ziarna będą w stanie wydać bardzo dobre plony zarówno suchego ziarna, jak i suchej masy w uprawie na kiszonkę. Odmiana kukurydzy idealna dla rejonu północnego to mieszańce bardzo wczesne i wczesne.

W przypadku wyboru mieszańca do uprawy na kiszonkę, należy zwrócić uwagę na udział plonu suchej masy kolb w ogólnym plonie suchej masy. Jeśli udział kolb w plonie będzie wysoki (ponad 50%), produkcja kiszonki będzie wysokoenergetyczna. Udział kolb w ogólnym plonie suchej masy kiszonki można zwiększyć również w inny sposób – poprzez wyższe cięcie roślin (40-50 cm nad ziemią). Do produkcji kiszonki wysokoenergetycznej można również użyć mieszańców ziarnowych typu „generatywnego”. To właśnie one zapewnią korzystny udział kolb w kiszonce, w stosunku do mniej strawnych części wegetatywnych.

Mocora – odmiana kukurydzy na trudne warunki

Mocora to odmiana kukurydzy, która jest uniwersalnym, trójliniowym mieszańcem i tak samo dobrze sprawdzi się w uprawie pod kiszonkę, jak i ziarno. Mocora dobrze sobie radzi z deficytem wody, dlatego z powodzeniem można ją uprawiać na glebach lżejszych i w rejonach niekorzystnych klimatycznie. Jej charakterystyczne cechy to mocne ulistnienie i gruba łodyga. Takie parametry pozwalają osiągnąć wysoki plon masy zielonej. Mocora jest odporna na chłód, dlatego można ją wysiewać już wczesną wiosną.

Mocora, o której więcej informacji można znaleźć tutaj: http://agrosimex.pl/product/mocora-zdaje-egzamin-w-trudnych-warunkach/, wykazuje wysoką odporność na: fuzariozę kolb, fuzariozę łodyg, głownię kolb i głownię łodyg.

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo