Marchew – charakterystyka, uprawa, nawożenie

Marchew to warzywo znane i cenione już od starożytności. Lubimy ją za piękny pomarańczowy kolor i słodkawy smak. Jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa pod względem odżywczym, a jej uprawa jest stosunkowo prosta. Zobaczmy jak uprawiać i nawozić marchewkę.

 

Marchew – charakterystyka gatunku

Marchew to roślina z rodziny selerowatych, której znaną cechą charakterystyczną jest pomarańczowy kolor korzenia. Możemy wyróżnić ok. 25 gatunków marchwi, przy czym, o czym nie wszyscy wiedzą, nie wszystkie marchewki są pomarańczowe. Możemy znaleźć również marchewki białe, żółte, a nawet ciemnofioletowe.

Marchew jest dla człowieka cennym źródłem wielu witamin. Znajdziemy w niej beta karoten czyli prowitaminę A, dzięki której jedzenie marchwi pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Są w niej również witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz witaminy C, E i K. Jest to również źródło wapnia, potasu, żelaza, miedzi i fosforu oraz makro i mikroelementów, a także flawonoidów.

Uprawa marchwi

Marchew to roślina dwuletnia, która jest uprawiana jako roślina jednoroczna, bo to w pierwszym roku jej wegetacji rozwija się korzeń, dla którego jest uprawiana. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, gdyż dostęp do promieni słonecznych zwiększa zawartość beta karotenu i cukru w korzeniach.

Marchew dobrze rośnie na glebach zasobnych w próchnicę, o odczynie kwaśnym. Nie lubi gleb zasadowych i wapniowych, a dobrze udaje się na glebach piaszczysto-gliniastych i dobrze przepuszczalnym podłożu.

Marchewkę wysiewa się bezpośrednio do gruntu, a czas wysiewu zależy od tego, z jaką odmianą marchwi mamy do czynienia. Gdy rośliny zaczną wschodzić i okaże się, że są położone zbyt blisko siebie, to należy wykonać przerywanie, by pozostawione rośliny miały miejsce do wzrostu.

Nawożenie marchwi

Marchew jest rośliną o średnich wymaganiach pokarmowych. Najwięcej potrzebuje potasu, średnio – azotu, a najmniej fosforu. Uzupełnienie gleby w azot należy wykonać jeszcze przed siewem marchwi, choć w niektórych sytuacjach konieczne może się okazać również nawożenie pogłówne. O zawartość fosforu i potasu powinniśmy zadbać jesienią, w roku poprzedzającym siew.

Marchew jest bardzo wrażliwa na niedobory mikroelementów, zwłaszcza miedzi, boru i cynku. Aby je uzupełnić warto sięgnąć po nawozy wieloskładnikowe, które mają odpowiednie proporcje mikroelementów. Można stosować nawozy zawierające siarkę, bo marchew jest siarkolubna, natomiast powinniśmy unikać nawozów zawierających chlor.

 

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo