Najwyższa jakość w dobrej cenie! EKO nie znaczy drogo!

W Polsce rośnie zainteresowanie żywnością z certyfikatem ekologicznym. W ostatnich latach jej sprzedaż zwiększa się o ponad 20% rocznie. Choć charakterystyczny zielony znaczek zachęca do kupna coraz liczniejsze grono odbiorców, wielu nadal zniechęca, ze względu na spodziewaną wysoką cenę.

Wciąż panuje bowiem przekonanie, że ekologiczne znaczy drogie, a więc niedostępne dla przeciętnie zarabiającego Polaka. Tymczasem, wraz z rosnącym popytem i konkurencją wśród dostawców, wiele się w tej kwestii zmieniło. Ceny żywności ekologicznej znacznie się obniżyły, a wnikliwi konsumenci dostrzegają korzystną relację pomiędzy ceną wybieranych produktów, a ich jakością.

Produkty eko są pełnowartościowe, nie zawierają chemicznych dodatków, szkodliwych polepszaczy smaku czy konserwantów. W trosce o zdrowie własne i najbliższych warto zatem przyjrzeć się na nowo bogatej ofercie sklepów z artykułami ekologicznymi i przekonać, że często ich ceny są porównywalne z produktami dostępnymi w masowej sprzedaży. Największych ich wybór w Polsce znaleźć można w delikatesach Smak Natury, w sklepie stacjonarnym w Warszawie, nieopodal stacji metra Kabaty oraz w sklepie internetowym www.sklep.smaknatury.pl.

Kawa Ziarnista Selection 250 g

Smakosze małej czarnej wiedzą, że najlepsza kawa to taka, której zapach jeszcze długo po zmieleniu przyjemnie unosi się w całym domu. Dlatego coraz więcej osób sięga po kawę w ziarnach,  choć jej przygotowanie zajmuje więcej czasu niż zwykłe zalanie gorącą wodą proszku z torebki. Tylko świeżo zmielona kawa ma niepowtarzalny aromat, a jej smak potrafi rozpieścić zmysły. Najczęściej poszukiwanym gatunkiem jest arabica. Ta z certyfikatem ekologicznym Ziarnista Selection 250 g, uprawiana na zboczach Andów, w Delikatesach Smak Natury kosztuje 15,99 zł, a jej najbardziej popularne odpowiedniki, dostępne w powszechnym obiegu kosztują w granicach  20-40 złotych.

Baton Musli Fit Bio

Słodycze – któż potrafi się im oprzeć! Wybierając smaczną przekąskę warto wziąć pod uwagę to, by poza chwilą rozkoszy dla podniebienia, dostarczała także wartości odżywczych, ważnych dla naszego zdrowia. Okazuje się, że można bez wyrzutów sumienia i troski o zbędne kilogramy zjeść batona, wybierając ten, który powstał z najlepszych ziaren pszenicy, żyta i owsa. Słodką nutę wprowadzają do tego zestawu zbóż kawałki suszonej moreli. Skąd pewność, że ziarna, które w nim znajdziemy pochodzą z najlepszych upraw?

Gwarantuje to nam certyfikat ekologiczny nadany tym uprawom. Za tę zdrową przyjemność zapłacimy 1,99zł, czyli tyle samo ile za najczęściej spotykane w masowej sprzedaży prawdziwe bomby kaloryczne, pozbawione zdrowych składników.

Kasza jaglana

Kasza jaglana to absolutne must have w kuchni każdej zdrowo odżywającej się rodziny. Wytworzona z łuskanego ziarna prosa, jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz żelazo i miedź.. Można ją jeść cały dzień: na śniadanie, na obiad, na deser lub na kolację, w wersji na słodko – ugotowaną z jabłkiem i cynamonem lub na słono z duszoną marchewką lub innymi warzywami. Śniadanie – z bananem i płatkami migdałów, obiad – alternatywa dla ziemniaków, deser – z chałwą i kakao, na kolację – z warzywami. W każdej z tych odsłon smakuje wybornie i zupełnie inaczej. W sklepie ekologicznym Smak Natury można kupić najlepszej jakości polską kaszę jaglaną, posiadającą certyfikat ekologiczny. Dodatkowym plusem jest fakt, że za 500g zapłacimy 7,39 zł, gdy na rynku koszt 350g to ok 4 – 4,50 zł. Wydatek jest porównywalny, a jakość nieporównywalnie wyższa.

Mąka żytnia razowa 900g EKO (Mąka żytnia typ 2000)

Mąka żytnia zdobywa coraz szersze grono miłośników. Ma najniższą kaloryczność ze wszystkich zbóż. Jest zdecydowanie zdrowsza niż mąka pszenna – ma większą zawartość błonnika (około 25% więcej) i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych wzmacniających odporność naszego organizmu. Jak powstaje mąka razowa żytnia? Suche i oczyszczone żyto mieli się w całości na kamieniach młyńskich, następnie na odsiewaczu rozdziela się na mąkę i niewielką ilość otrąb.

Mąka nadaje się m.in. do robienia żuru i zakwasu potrzebnego do wypieku zdrowego chleba, jak również do placków, naleśników i makaronów. Delikatesy Smak Natury oferują mąkę żytnią z młyna wodnego w Tuczkach k. Działdowa z gospodarstwa ekologicznego Małgorzaty i Piotra Hillarów. Cena 4,79 zł/kg nie szokuje biorąc pod uwagę dostępne na rynku jej odpowiedniki, za które zapłacimy ok. 4 – 5 złotych.

Mleko ryżowe

Rośnie zapotrzebowanie na alternatywę dla mleka krowiego i sojowego. Mleko ryżowe zaczęło pojawiać się nawet w ofercie kawiarni, z myślą o osobach, które lubią smak białej kawy, ale nie mogą lub nie chcą pić tradycyjnego mleka. Świadomi konsumenci chętnie sięgają po mleko ryżowe między innymi dlatego, że w porównaniu z mlekiem krowim, zawiera więcej węglowodanów, ale nie zawiera znaczących ilości wapnia i białka, a cholesterolu oraz laktozy – w ogóle. Ten napój wyprodukowany jest na bazie zboża, najczęściej z brązowego ryżu, i co ważne w 100% ze składników roślinnych. Doskonale nadaje się do dań i deserów przygotowywanych tak na zimno, jak i na ciepło. Koszt 1 l mleka ryżowego z certyfikatem ekologicznym w Delikatesach Smak Natury to 6,99 zł, natomiast jego odpowiedniki dostępne na rynku to ok 10-11 zł.

Smak Natury to jedne z najdłużej działających na rynku delikatesów ze zdrową żywnością. Oferują najbogatszy asortyment ekologicznych produktów w Polsce w konkurencyjnych cenach. Spośród 6000 dostępnych artykułów, ponad 4000 posiada certyfikat ekologiczny. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie zdrową żywnością oferta delikatesów jest regularnie poszerzana, tak, by odwiedzający mogli zrobić kompleksowe zakupy w jednym miejscu.

 

 

Może Ci się również spodoba