Owoce morza – smaczne i zdrowe

Owoce morza to rozmaite zwierzęta morskie jak skorupiaki i mięczaki w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.

Mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym pożywieniem, pod warunkiem jednak, że pochodzą z czystych wód, w przeciwnym razie mogą być przyczyną poważnych zatruć.

Owoce morza można podzielić na dwie główne grupy:

– Skorupiaki – homary, langusty, kraby, krewetki

– Mięczaki – ostrygi, omułki, przegrzebki, małże, ślimaki, kałamarnice, ośmiornice

Podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego, także owoce morza zawierają cholesterol: mięczaki mniej, bo 40-100 mg na 100 g, skorupiaki więcej – 100-200 mg. Bardzo duże ilości cholesterolu znajdują się natomiast w ikrze.

Mięczaki i skorupiaki są dobrym źródłem wysokowartościowego białka, ale ponadto zawierają też dużo witamin, szczególnie z grupy B. Owoce morza są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu i dobrym źródłem selenu oraz fluoru. Skorupiaki i mięczaki są też dobrym źródłem wapnia, a ostrygi – najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku i rzeczywiście wpływają na wzmocnienie popędu.

Homar to najszlachetniejszy gatunek skorupiaka morskiego. W czasie gotowania jego pancerz zmienia barwę z ciemnoniebieskiej na czerwoną. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i wyjątkowo smaczne a ponadto bogate w białko. Jadalne są: odwłok, szczypce, nogi, ogon i ikra, a prawdziwym rarytasem jest wątroba. Najsmaczniejsze okazy ważą około jednego kilograma. Do gotowania dodaje się minimalną ilość przypraw, aby mięso nie straciło swoistego, delikatnego smaku. Duże pomarańczowe plamy na pancerzu homara oznaczają, iż jest on martwy, należy go wyrzucić, bo możemy się zatruć.

Kraby to bardzo smaczne dziesięcionogie skorupiaki, żyjące na przybrzeżnych, trawiastych lub skalistych dnach. Mięso krabów jest delikatne, ciemne w kleszczach i białe w pancerzu. Kraby należy podawać wyjęte ze skorupy. Szczypce i nogi przed wyjęciem mięsa należy połamać. Z mięsa krabów przyrządzać można koktajle, suflety, dodaje się je do sałatek. Uwaga: paluszki krabowe nie są mięsem kraba! To zmielona ryba surimi zabarwiona krabowym ekstraktem.

Krewetki to prawdziwy rarytas. Są smaczne i lekkostrawne. Ich mięso w smaku przypomina drób. Najbardziej znane są krewetki szare i czerwone. Wszystkie są bardzo nietrwałe, dlatego tuż po odłowieniu, jeszcze na kutrach rybackich muszą być trzymane w lodzie. Częścią jadalną jest ogon, ale same skorupki można wykorzystać np. do ugotowania wywaru do sosu. Duże krewetki, podobnie jak langusty i homary pyszne są z grilla. Najlepiej upiec je w całości. Z mniejszych można przyrządzić szaszłyki. Krewetek nie należy gotować, ponieważ twardnieją i staja się gumowate.

Ostrygi to symbol kulinarnego luksusu. Zazwyczaj ich kremowoszare soczyste mięso jada się na surowo, a raczej potyka. Ostrygi można również gotować, zapiekać i piec. Jeśli ostryga ma być podana na surowo (najczęściej właśnie tak jest serwowana) skrapia się ją sokiem z cytryny, odcina od drugiej połówki muszli i pozostawia w niej do konsumpcji.

Małże jada się gotowane, pieczone i duszone, ale także na surowo. Wszystkie mięczaki gotuje się w muszlach przez 1-2 minuty. Potrawy z małża może nieco mniej wykwintne niż dania z homara, krewetek czy ostryg to typowa kuchnia regionalna. Przez wieki były bowiem pożywieniem rybaków i marynarzy. Co wcale nie znaczy, że ta kuchnia jest marna. Przeciwnie. Z niedocenionego na pańskim stole małża powstawały dania wyborne, godne ręki kuchmistrzów i podniebień smakoszy! Świeże mięczaki mają muszle szczelnie zamknięte, jeśli muszla jest otwarta przez dłuższy czas, oznacza to, że małż jest nieświeży. Po ugotowaniu wszystkie mięczaki muszą się otworzyć, zamknięte wyrzucamy.

Ośmiornice i kalmary są bardzo popularne w Grecji i Hiszpanii. Można je zazwyczaj kupić już oczyszczone, często pokrojone w kawałki, a kalmary w pierścienie. Można przyrządzać z nich zupy lub sałatki. Mięso kałamarnic jest delikatne i smaczne, pod warunkiem, że zostanie przyrządzone w odpowiedni sposób.

www.Ecoportal.com.pl, Julian

Może Ci się również spodoba