Postanowienia noworoczne: jak uniknąć marnowania jedzenia

Twoim postanowieniem noworocznym jest uporządkowanie lodówki i zapanowanie nad ciągłym marnowaniem jedzenia? To może być prostsze, niż przypuszczasz! Oto kilka wskazówek, które pomogą ci mądrze planować zakupy i wykorzystywać wszystkie składniki.

Jeśli chcesz zakończyć nieustanny proces marnowania i wyrzucania zepsutej żywności, przyda ci się plan działania. W ramach postanowień noworocznych usprawnij proces planowania i robienia zakupów spożywczych, a także zastanów się nad tym, w jaki sposób gotujesz i czy i w tej materii nie dałoby się czegoś poprawić.

Rób zakupy z głową

Przed rozpoczęciem zakupów starannie zaplanuj, co chcesz ugotować i jakie składniki będą ci do tego potrzebne. W przeciwnym razie możesz skończyć z mnóstwem niepasujących do siebie produktów, z których nie jesteś w stanie zrobić sensownego obiadu.

Jeśli masz tendencję do wkładania do kosza w supermarkecie wszystkiego, co wpadnie ci w oko, nigdy nie rób zakupów głodna. Możesz też przetestować zakupy online. Taka forma zaopatrywania się w potrzebne artykuły pomoże ci na spokojnie przeanalizować zawartość koszyka i uniknąć impulsywnych, niepotrzebnych zakupów.

Jak wybrać dobry sklep online

Sprawdź supermarkety online, na przykład: Alma, Tesco lub Frisco. Opinie na temat kupowania jedzenia w Internecie były do niedawna podzielone, jednak z roku na rok coraz więcej klientów decyduje się na takie zakupy. Za pierwszym razem nie eksperymentuj, lepiej skorzystaj z oferty któregoś ze sklepów cieszących się zaufaniem klientów.

Możesz sprawdzić, który sklep cieszy się renomą, śledząc rankingi e-sklepów. W tegorocznym zwyciężył sklep Frisco, opinie o sklepach Alma oraz Auchan także były bardzo pozytywne. Supermarkety internetowe są oceniane za różne parametry, na przykład ceny (najtańszy okazał się Frisco), opinie o jakości  dostawy (wygrał sklep Piotr i Paweł) czy też porównywane pod kątem dostępnego asortymentu, elastyczności godzin dostaw czy możliwych sposobów płatności.

Bądź sprytna w kuchni

W nowym roku zastosuj zasadę: „w mojej kuchni nic się nie zmarnuje”. Od tej pory nie wyrzucaj, nie wylewaj pozostałości z dna garnka. Odrobinę rosołu możesz wykorzystać jako bazę do sosu. Jeśli po obiedzie zostały ci ziemniaki, z łatwością odsmażysz je na maśle następnego dnia – dla niejednego takie „stare” ziemniaki nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem. Z czerstwego chleba zrobisz pyszne zapiekanki z serem i pieczarkami. Niedojedzone warzywa będą się świetnie komponować z warzywną zapiekanką, a kawałki mięsa możesz dorzucić do potrawki lub domowego kebabu.

Pamiętaj także, że niemal każde jedzenie można zamrozić. Możesz tak zrobić zarówno z zupą, sosem jak i daniami z mięsa. Jeśli widzisz, że w twojej lodówce znajduje się niebezpiecznie dużo warzyw, które powoli zaczynają tracić świeżość, wrzuć je wszystkie do jednego garnka i ugotuj z nich bulion warzywny. Następnie przelej go do foremek na kostki lodu i wrzuć do zamrażalki. Uzyskasz naturalne kostki rosołowe, które będą świetną podstawą do sosów.

 

Może Ci się również spodoba