Stacja paliw przyszłości

hspace=  EKOSTACJA – W trosce o środowisko naturalne, a może po prostu o poprawę własnego
wizerunku jeden z największych koncernów naftowych świata postawi…

         . Baza paliwowa Łukoilu w Puszczy Białowieskiej?        

                     
w Los Angeles nowoczesną stację paliw ogłoszoną mianem hiperekologicznej

Dotychczas połączenie terminów ''stacja benzynowa'',
która z samej definicji nie służy specjalnie dobrze środowisku
naturalnemu i ''ekologia'' wydawało się paradoksem. Północnoamerykański
oddział BP zaprosił do współpracy architektów z biura Office DA, aby
pokazać, że współistnienie tych pojęć jest jednak możliwe. 

 

Położony przy skrzyżowaniu dwóch głównych arterii komunikacyjnych Los Angeles północ / południe oraz wschód / zachód – Helios House znajduje się na miejscu stacji benzynowej zbudowanej w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku.
Ważnym celem projektu była przebudowa i odświeżenie oryginalnej stacji
w sposób świadomy poprzez ponowne wykorzystanie starych i montaż
nowych, trwałych materiałów.

 

Helios House, Los Angeles

Fot. losanjealous

Założenia konstrukcyjne oraz funkcjonalne budynku
zostały zoptymalizowane pod kątem ekologii oraz minimalizacji
szkodliwego wpływu stacji na środowisko. Wykorzystano na przykład
pochodzące z recycklingu szkło, zastępując nim pewną część piasku,
użytego podczas wytwarzania betonu. Zielony
dach obsadzony lokalnymi roślinami, zapewnia skuteczną izolację,
zmniejszając zapotrzebowanie na ogrzewanie lub chłodzenie.
Poza tym rośliny, które znajdują się okolicy stacji, prowadzą do zmniejszenia emisji CO2 przez pochłanianie węglowodorów.

Dodatkowo
na dachu znajduje się rozkładany stelaż wyposażony w 90 paneli
słonecznych, które powodują zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.
Oryginalny kształt zadaszenia stacji stworzony ze
1653
paneli ze stali nierdzewnej, które zostały wstępnie zmontowane w 52
przenośne komponenty, co sprawiło, że ich montaż trwał tylko cztery
tygodnie.
Recykling
puszek, papieru, butelek nawet starych telefonów komórkowych, jest
umożliwiany dzięki pojemnikom dostępnym na stacji. Według twórców
nacisk na ekologię projektu ma zachęcać ludzi do większego
zaangażowania w te kwestie.
Zatrudnienie
architektów – wizjonerów do zaprojektowania stacji benzynowej dodaje
odrobinę szaleństwa do tego, tak banalnego w większości przypadków,
miejsca. Nawet jeśli jest to zwykły zabieg promocyjny , przykładanie
uwagi do wyglądu przestrzeni publicznych w każdym wydaniu jest z
pewnością działaniem godnym pochwały.

 

 

ucho

 

 

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo