Zdrowa żywność: jak gotować ekologicznie

Ekologiczne jedzenie jest coraz bardziej popularne. To bardzo dobry znak, pokazujący, że nasze polskie społeczeństwo jest coraz bardziej świadome i nie chce dłużej żywić się byle jak, kupując przetwarzaną chemicznie żywność oraz genetycznie modyfikowane warzywa.

W jaki sposób gotować ekologicznie i mieć pewność, że to, co wkładamy do garnka jest smaczne oraz zdrowe?

Gdzie kupować?

Chyba dla większości z nas jest już jasne, że po ekologiczną żywność lepiej wybrać się na targ niż do supermarketu. Nie ulegajmy jednak do końca temu sądowi – w coraz większej ilości dużych sklepów pojawiają się specjalne półki lub stoiska ze zdrową żywnością, proponujące niekiedy naprawdę wartościowe produkty.

Sprawdźmy jednak dokładnie, czy faktycznie są one tak wartościowe , czasem od śmieciowego jedzenia odróżnia je tylko ładny „eko” znaczek. Czytajmy więc etykiety! Wielu z nas popełnia również błąd, uważając, żezdrowa żywność znajduje się tylko w specjalnych sklepach.

To nieprawda, tzw. sklepy ekologiczne rzeczywiście oferują spory wybór produktów, jednak nie wszystkie są wartościowe. Faktem jest także, że często ich oferta jest dosyć droga. Dlatego warto postawić na lokalne bazarki i targowiska.

Jeśli już kupujemy w markecie, przekonajmy się, czy mamy do czynienia z tzw. jedzeniem fair trade oraz wolnym od GMO. Oferty sklepów ze zdrową żywnością można porównać na Nokaucie.

 

Lokalne znaczy dobre
 

Jeśli szukamy naprawdę zdrowej i smacznej żywności, postawmy na produkty lokalne. Nie przebywają one długiej drogi, pochodzą od osób, które możemy łatwo rozpoznać, często możemy bez problemu dowiedzieć się ze szczegółami, jak powstawały poszczególne wyroby. Znajdziemy je przede wszystkim na małych bazarkach, u rodzimych dostawców.

Coraz większym powodzeniem cieszą się także różnego rodzaju targi żywności, na których wystawcami są mali, polscy producenci. Kupimy tam prawdziwe cudeńka – świeże sezonowe owoce, warzywa i zioła, własnoręcznie wędzone wędliny i ryby, stworzone według tradycyjnych receptur domowe sery oraz przetwory.

 

pl

Może Ci się również spodoba