Żywność ekologiczna – czy na zdrowie
Ostatnio obserwujemy znaczny wzrost zainteresowania ekologiczną
żywnością pochodzącą z upraw ekologicznych. Wszystko co eko staje się modne.
Co jednak
powinniśmy wiedzieć o tych produktach by nie dać się oszukać?
Nie wszystko bowiem co "eko" jest zdrowe.
Wytwarzaniem żywności ekologicznej
zajmują sie specjalistyczne gospodarstwa podlegające rygorystycznym
normom.
Istotne są zasady uprawy roślin – nie stosuje sie tu
sztucznych nawozów, nie pryska się chemicznymi środkami
ochrony i nie modyfikuje genetycznie.
Nakład pracy jest
Istotne
są zasady uprawy roślin – nie stosuje sie tu sztucznych nawozów,
nie pryska się chemicznymi środkami ochrony i nie modyfikuje
genetycznie.
Nakład pracy jest wtedy większy, przez co cena
wyższa.
Uprawy zasila się nawozami organicznymi, stosuje się
płodozmian – wszystko jest zgodne z naturą.
Żywność ekologiczna to nie tylko warzywa i owoce, ale także
ekologiczny chów zwierząt.
Zwierzętom muszą być stworzone odpowiednie warunki bytowe, a
podawane im pasze podlegają ścisłej kontrolo pod kątem zawartości
hormonu wzrostu, antybiotyków.
Zdecydowana większość
podawanej im paszy to także produkty ekologiczne.
Co do
technologi produkcji żywności ekologicznej, zakazane jest
wzbogacanie produktów sztucznymi dodatkami, barwnikami,
utrwalaczami czy aromatami.
Unia Europejska wprowadziła
przepisy nakazujące znakowanie produktów ekologicznych
odpowiednim certyfikatem.
Nadają je wyspecjalizowane w tym
jednostki np. Ekogwarancja, AgroBIOtest, czy Bioexpert.
Istotną
informacja dla konsumentów jest fakt, iż żywność
ekologiczna musi mieć odpowiednio oznakowane etykiety, na
których oprócz daty produkcji i przydatności do
spożycia widnieją nazwa i adres producenta, napis "rolnictwo
ekologiczne", a przede wszystkim nazwa i nr jednostki
certyfikującej.
Tylko to daje klientowi gwarancje, że
kupiony przez niego produkt został wytworzony zgodnie z
obowiązującymi w UE przepisami dotyczącymi produkcji żywności
ekologicznej.
Co więcej każdego producenta można sprawdzić
kontaktując sie z wyżej wymienionymi jednostkami certyfikującymi,
lub z Polskim Towarzystwem Rolnictwa Ekologicznego.
Na temat
rzeczywistej wartości odżywczej produktów ekologicznych
ciągle toczy się żywa dyskusja, ale nic nie zmieni faktu, iż smak
wolnej od azotanów i pestycydów marchewki jest o niebo
lepszy od tej produkowanej przemysłowo.