Nie zabijajcie jabłek
Internet to wielki wynalazek. Jest to również niewyczerpane i łatwo dostępne źródło informacji. Jednak coraz częściej mamy do czynienia z falą, co tu dużo mówić, głupich i niedorzecznych informacji oraz porad.
Idealnym przykładem jest tu głośna ostatnio „akcja” wbijania gwoździ w jabłka, bo ponoć sprawi to, że będą miały one więcej żelaza.
Całe szczęście lekarze od razu zareagowali przestrzegając przed tą praktyką. Zareagować muszą też sadownicy.
– Nie wiem skąd takie pomysły, jak wbijanie gwoździ w jabłka – mówi Magdalena Wrotek Dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie – owoce same w sobie mają wszystko, czego potrzebujemy. Jeśli ktoś poszukuje zdrowych, ekologicznych produktów, powinien raczej zwracać uwagę na to, kto dany owoc produkuje, gdzie i w jakich warunkach.
Właśnie temu służy Certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne, które posiadają jabłka pochodzące z rejonu grójeckiego oraz wprowadzane przez producentów dodatkowe certyfikaty dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności. Wybierajmy więc produkty, które dają pewność pochodzenia, a tym samym zyskujemy pewność, że są zdrowe i posiadają wszystkie niezbędne składniki.
W jaki sposób szukać takich produktów? Każdy z nich posiada poniższe oznaczenie
Certyfikat to nie wyimaginowany chwyt marketingowy, ale skomplikowany proces, który jest audytowany przez zewnętrzne instytucje. Taki sam proces przechodzą francuskie czy włoskie wina i sery.
– Jeśli chcemy mieć pewność, czy dany produkt jest bezpiecznie produkowany, szukajmy takich właśnie znaków jakości – mówi Wrotek.
Lista polskich produktów posiadających Certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne znajduje się pod poniższym linkiem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkty-zarejestrowane-jako-chronione-nazwy-pochodzenia-chronione-oznaczenia-geograficzne-oraz-gwarantowane-tradycyjne-specjalnosci
Wykorzystujemy więc Internet do takich poszukiwań, które naprawdę wpłyną na jakość spożywanych przez nas owoców lub innych produktów.
Stowarzyszenie Sady Grójeckie