Zioła nie tylko dodają smaku
Im smaczniejsze jedzenie, tym lepsze trawienie, bo sam widok i apetyczny zapach potraw wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Smak i zapach większości potraw zależą od dodawanych do nich przypraw. Przyprawy i zioła podnoszą walory smakowe i wizualne posiłków. Stosowanie przypraw to nie tylko doskonała metoda na dopełnienie smaku potraw, to również sposób na pobudzenie funkcjonowania naszego układu trawiennego.
Badania potwierdzają, że umiarkowane stosowanie przypraw ma niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nauka o żywieniu podkreśla rolę przypraw i zawartych w nich substancji w pobudzaniu procesów metabolicznych organizmu ludzkiego. Wiele przypraw i ziół ma działanie lecznicze, działa rozkurczowo, moczopędnie, antybakteryjnie, oczyszczająco, ułatwia trawienie, stymuluje pracę wątroby i jelit. Nasze prababcie miały w swoich ogródkach bardzo wiele rozmaitych ziół przyprawowych i leczniczych.
Spróbujmy wrócić do tego przyprawowego bogactwa. Większość z nich jest w sklepach, można je też uprawiać samemu. Zioła aromatyczne, świeżo zebrane lub suszone, stanowią prastare przyprawy kuchenne. Bez nich nie do pomyślenia byłaby kuchnia orientalna, również kuchnia francuska. My mamy pod tym względem do odrobienia jeszcze trochę zaległości. Ziół używamy raczej niechętnie i w znikomych dawkach. Dlatego naszym potrawom brak często “duszy”.
Potrawy ciężko strawne można i należy doprawiać intensywniej, zawsze jednak pamiętać trzeba o zasadzie, że przyprawy nie mogą przygłuszyć naturalnego smaku składników spożywczych, chyba że taka dominacja stanowi istotne dania, jak ma to miejsce choćby w przypadku sosów czy zup Zioła kuchenne używane stale, z fantazją, cieszą podniebienie, ułatwiają trawienie, wzbogacają potrawy w witaminy i sole mineralne.
Kolekcjonowanie ziół i roślinnych przypraw to pożyteczne hobby. Kiedy naprawdę poznamy ziołowe aromaty i smaki, zrozumiemy, że nadużywamy soli, aby pokryć brak smaków i zapachów, których zioła użyczają wielu potrawom. Nie bez znaczenia dla końcowego efektu jest moment solenia potrawy. Sól działa ściągająco na komórki mięśniowe i roślinne. Dlatego też nie należy stosować jej przedwcześnie, pod groźbą pozbawienia przygotowanego dania należytej soczystości i miękkości.
Ograniczenie zużycia soli jest nadzwyczaj korzystne dla zdrowia, tym bardziej, im więcej mamy lat. Zioła własnego zbioru, jak i kupione, musimy przechowywać w szczelnych opakowaniach. Im mocniej zioło pachnie, tym szczelniejszego wymaga opakowania. Musi znajdować się z dala od innych produktów spożywczych, bo dobrze wysuszone zioła szybko chłoną obce zapachy.