Pomysł na biznes: mobilna gastronomia
To pomysł na własny biznes, który pozwala być niezależnym i zyskać okazję do przetestowania swojego konceptu w różnych lokalizacjach. Z roku na rok powstaje na rynku coraz więcej food trucków, wózków i rowerów gastronomicznych, które oferują różnorodne produkty na sprzedaż.
Na czym polega mobilna gastronomia?
Wiele osób marzy o własnym punkcie gastronomicznym, ale przeraża ich cena najmu lokalu oraz zatrudnianie pracowników. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców oraz klientów powstał trend mobilnej gastronomii. To segment rynku, który dynamicznie się rozwija nie tylko na świecie, ale również w Polsce. To pomysł na własny biznes, który pozwala być niezależnym i zyskać okazję do przetestowania swojego konceptu w różnych lokalizacjach. Z roku na rok powstaje na rynku coraz więcej food trucków, wózków i rowerów gastronomicznych, które oferują różnorodne produkty na sprzedaż.
To znakomity pomysł, aby otworzyć swoją pierwszą działalności, jak i rozszerzyć prosperującą już restaurację. Wszystko z myślą o kliencie, który ceni sobie elastyczność. Dzięki niskim kosztom startu, elastycznym godzinom pracy oraz dostępowi do wielu odbiorców można zarobić bez konieczności inwestowania ogromnych środków, jak ma to miejsce w przypadku prowadzenia działalności stacjonarnej. To właśnie dzięki temu od kilku lat popularność zyskują w Polsce biznesy mobilne, gdyż dają one wiele możliwości zarobkowania i szybki zwrot inwestycji.
W tej branży trzeba się wyróżnić, aby przyciągnąć do siebie potencjalnych konsumentów. W związku z czym warto zainwestować w wózek lub rower gastronomiczny, który wyróżni się z tłumu i zachęci do kupna. Mobilny pojazd można samodzielnie zaprojektować, a wykonanie go powierzyć w ręce profesjonalnej firmie, na przykład Food Bike. Firma ta tworzy projekty idealnie komponujące ze sobą funkcjonalność i atrakcyjny wygląd wózków oraz rowerów, które przyciągają wzrok przechodniów. Modyfikują również projekty pod specjalne wymagania swoich nabywców. Profesjonalnie podejdą do tematu, gdyż są na bieżąco z obowiązującymi trendami i wiedzą jakie cechy mobilnej gastronomii są najbardziej pożądane zarówno przez użytkowników pojazdów, jak i ich odbiorców.
Mobilna gastronomia – co można sprzedawać?
Wybór odpowiedniego menu to podstawowy krok w biznesie na kółkach. Po podjęciu decyzji można zacząć kompletować odpowiednie wyposażenie i akcesoria. Za pośrednictwem wózków i rowerów gastronomicznych możemy sprzedawać różnorodne, szybkie przekąski oraz napoje. Mobilny pojazd musi być jednak odpowiednio przystosowany do oferowanych przez nas przysmaków. Maszyny i urządzenia powinny być przeznaczone do kontaktu z żywnością i nie powinny stwarzać niebezpieczeństwa.
W dzisiejszych czasach mobilna gastronomia umożliwia chłodzenie, gotowanie, pieczenie oraz grillowanie. Dzięki temu, na świeżym powietrzu możemy sprzedawać najchętniej kupowane przekąski. W wózkach gastronomicznych możemy zakupić zarówno hot-dogi, kiełbaski, hamburgery, jak i zakręcone frytki na patyku. Rowery gastronomiczne zazwyczaj przystosowane są do sprzedaży świeżo mielonej kawy. W sezonie letnim możemy spotkać także w nich lody oraz lemoniadę. Mobilne punkty sprzedaży lodów zdobywają coraz większą rzeszę polskich wielbicieli – zarówno wśród sprzedawców, jak i konsumentów. Moda na małe mobilne punkty sprzedaży lodów przyszła do Polski z zachodniej i południowej Europy, gdzie ta forma działalności funkcjonuje od wielu lat i wciąż się rozwija. W tym przypadku nie musi być to biznes sezonowy, gdyż takie punkty można często spotkać także w centrach handlowych, w których działają przez cały rok.
Mobilna gastronomia – zalety
W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się mobilne punkty gastronomiczne, takie jak rowery i wózki gastronomiczne. Mobilna gastronomia cechuje się tym, że ma możliwość szybkiej zmiany lokalizacji. Dzięki owej mobilności możemy łatwiej się przemieszczać z naszym biznesem oraz zmienić jego miejsce w zależności od zainteresowania naszymi produktami. Możemy pojawiać się w miejscach, gdzie spotkamy najwięcej potencjalnych klientów dla naszych przekąsek, dla przykładu: na koncertach, festiwalach, w parkach oraz w centrum miasta. Zaletą biznesu na kółkach jest to, że nie jest to już tylko interes sezonowy. Takie punkty sprzedaży możemy spotkać przez cały rok choćby w centrach handlowych czy halach targowych.
Kolejną zaletą mobilnej gastronomii jest dość niski próg wejścia w biznes w porównaniu ze stacjonarnym lokalem, a także mniejsze koszty utrzymania. To idealna opcja dla tych, którzy choć chcieliby prowadzić własną restaurację czy kawiarnię, nie chcą rozpoczynać tak skomplikowanego biznesu i wolą nabrać większego doświadczenia. Prowadzenie punktów mobilnych jest także mniej skomplikowane pod względem prawnym.
Co więcej, mobilna gastronomia zdecydowanie szybciej powinna się zwrócić niż ma to miejscu w przypadku restauracji stacjonarnej. Na zyski także nie można narzekać, gdyż w zależności od lokalizacji przedsiębiorcy mogą liczyć na naprawdę zadowalające przychody.