Słomki ekologiczne alternatywą dla tradycyjnych słomek plastikowych
Świadomość tego, jak ekologia jest ważna dla naszej planety w ciągu ostatnich lat sukcesywnie wzrasta. Dlatego zmieniamy dotychczasowe nawyki, wybierając ekologiczne rozwiązania, które mają pozytywny wpływu na otaczające nas środowisko.
Rozwój eko trendu wpływa na wiele aspektów naszego życia, a w ostatnim czasie jest mocno zauważalny także w branży gastronomicznej. Restauracje i bary coraz częściej decydują się na rezygnację z plastikowych produktów jednorazowego użytku na rzecz tych ekologicznych.
Słomki ekologiczne w gastronomii. Dlaczego coraz więcej restauracji się na nie decyduje?
Słomki w gastro branży używane są masowo, na pewno wielu z nas spotkało się z sytuacją, gdy do jednego drink dostaliśmy aż dwie plastikowe słomki. Tak ogromne zużycie doprowadziło do tego, że w całej Unii Europejskiej zużywa się rocznie ponad 36 miliardów słomek.
Dlatego w trosce o środowisko w ostatnim czasie obserwujemy modę na zamianę tradycyjnych słomek do napojów na słomki ekologiczne. Coraz częściej spotykamy się z przeróżnymi słomkami, również wielokrotnego użytku, w wersji eko, które zastępują plastikowe.
Kolejnym plusem korzystania ze słomek ekologicznych jest zadowolenie klientów, którzy doceniają proekologiczne rozwiązania. Choć słomki ekologiczne bywają droższe od tych plastikowych, to na pewno ten wybór pozytywnie wpłynie na wizerunek lokalu.
Jakie są rodzaje słomek ekologicznych?
Na rynku obecnie możemy znaleźć wiele rodzajów bezpiecznych dla środowiska słomek. Są one wykonane z różnych materiałów, od szkła, po papier i eko zamienniki plastików. Słomki ekologiczne możemy podzielić na te wielokrotnego użytku i jednorazowe. Słomki, które można użyć ponownie to między innymi:
- słomki metalowe – ich największym plusem jest trwałość. Często są dostępne w różnych kolorach, o metalicznym połysku. Takie słomki wyglądają bardzo stylowo i elegancko. Mogą jednak być stosowane tylko do zimnych napojów, ponieważ metal przewodzi ciepło, co przy gorących napojach grozi poparzeniem.
- słomki szklane – wykonane są z wytrzymałego, ale lekkiego szkła. Wyglądają bardzo estetycznie, są odpowiednie do ciepłych, jak i zimnych napojów, głównie koktajli i soków. Można je myć w zmywarce.
- słomki bambusowe – mimo że wykonane są z materiału roślinnego, to są trwałe, można je nawet myć w zmywarce. Nadają się do napojów ciepłych oraz zimnych.
Natomiast słomki jednorazowe, często biodegradowalne i kompostowalne, to na przykład:
- słomki z makaronu – są ciekawą, naturalną i biodegradowalną alternatywą. Są twarde, ale też kruche. Nie są odpowiednie do ciepłych napojów.
- słomki z papieru – wyróżniają się kolorami i ciekawymi wzorami. Gruby papier, z którego są wykonane, nie mięknie i nie rozkleja się. Takie rurki doskonale nadają się do drinków.
- słomki ze słomy – to naturalne rurki wykonane z łodyg pszenicy, są w pełni biodegradowalne i wygodne w użytkowaniu. Ich jedyną wadą jest fakt, że są cienkie, więc nie są odpowiednie do każdego napoju.
Słomki ekologiczne to świetny zamiennik tradycyjnych, plastikowych rurek, który w dodatku jest zdecydowanie lepszy dla środowiska. Już teraz dostępnych jest wiele opcji eko rurek, które coraz częściej pojawiają się w lokalach gastronomicznych m.in. dzięki takim firmom jak Slowpack, zastępując nieekologiczny plastik.