WSPARCIE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2007-2013 zwrócono większą uwagę na wsparcie działań rynkowych, a
działanie rolnośrodowiskowe zostało zmodyfikowane. W ramach PROW
2007-2013 planuje się uruchomienie dwóch działań z osi pierwszej
nakierowanej na wsparcie rolnictwa ekologicznego tj: „uczestnictwo
rolników w systemach jakości żywności” oraz „działania informacyjne i
promocyjne”. Działania w ramach osi pierwszej nakierowane są na poprawę
konkurencyjności sektora rolnego i leśnego. Pomoc w ramach działań
wynika z założenia, że wspieranie sektora rolnictwa ekologicznego może
być sposobem na uzyskanie przewagi konkurencyjnej na rynku. Oczywiście
ekologiczni producenci rolni mogą również korzystać, na zasadach
ogólnych, z innych działań przewidzianych w programie.
- 
Program rolnośrodowiskowy
 
 W
 ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006 w ramach
 pakietu "rolnictwo ekologiczne" wsparcie udzielane było w 8 wariantach:
 uprawy rolnicze, trwałe użytki zielone, uprawy warzywnicze, uprawy
 sadownicze w tym jagodowe. Wszystkie warianty występują w dwóch
 wersjach – z certyfikatem zgodności i bez tj. w okresie przestawiania.
 
 W
 Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w pakiecie
 rolnictwo ekologiczne w działaniu rolnośrodowiskowym jest już 12
 wariantów: Uprawy rolnicze, Trwałe użytki zielone, Uprawy warzywne,
 Uprawy zielarskie, Uprawy sadownicze i jagodowe i Pozostałe uprawy
 sadownicze i jagodowe. Wszystkie warianty występują oczywiście w dwóch
 wersjach – z certyfikatem zgodności i bez tj. w okresie przestawiania.
 Wprowadzono, w porównaniu do wymagań określonych w PROW 2004-2006,
 dodatkowe wymogi dotyczące przeznaczenia plonu oraz wykonywanych
 zabiegów agrotechnicznych oraz jakości wykorzystywanego materiału
 szkółkarskiego.
 
 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 28 lutego 2008 r.
 w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej
 w ramach działania „Program rolnośrodowiskowy” objętego Programem
 Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 (Dz. U. Nr 34, poz. 200)
 
 Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich Działanie 4: Wspieranie przedsięwzięć rolnośrodowiskowych i poprawy dobrostanu zwierząt
 
- 
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
 
 W
 ramach działania: „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
 refundowane są koszty stałe związane z uczestnictwem w wybranym
 systemie jakości żywności. Dopuszcza się wsparcie dla następujących
 systemów: system Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń
 Geograficznych, Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności, produkcja
 ekologiczna oraz produkcja integrowana. W ramach działania można
 zwracać producentowi rolnemu (rolnikowi) „koszty stałe” związane z
 funkcjonowaniem w ramach systemu. Jako koszty stałem mogą być
 zakwalifikowane trzy rodzaje kosztów:
 – koszty poniesione na wprowadzenie wspieranego systemu jakości żywności,
 – roczna składka za udział w tym systemie,
 – koszty związane z wydatkami na wymagane kontrole sprawdzenia zgodności z wymaganiami systemu.W 
 ramach działania wsparcie przysługuje wyłącznie producentom rolnym
 wytwarzającym produkty rolne przeznaczone do spożycia. Odchodzi się
 zatem od biernego wspierania producentów rolnych, którzy nie wytwarzają
 produktów w celu wprowadzenia ich do obrotu. W przypadku rolnictwa
 ekologicznego maksymalne wsparcie zostało określone na poziomie 996 zł
 rocznie dla producenta. Przewidywany budżet działania w ramach PROW
 2007 – 2013 wynosi 100 mln euro.
 
 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 22 stycznia 2008 r.
 w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty
 pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach
 jakości żywności" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
 2007—2013 (Dz.U. 2008, Nr 20, poz. 119)
 
- 
Działania informacyjne i promocyjne
 
 Celem
 działania „Działania informacyjne i promocyjne” jest prowadzenie
 różnego typu działań związanych z promocją i informowaniem o produktach
 uczestniczących w systemach jakości żywności. W ramach tego działania
 mogą być wspierane wyłącznie systemy, które są wspierane w ramach
 działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”,
 jednakże zakres działania jest szerszy i dotyczy nie tylko produktów
 rolnych ale i środków spożywczych. Mogą być zatem podejmowane działania
 związane np. z promocją ekologicznego pieczywa. Beneficjentem w tym
 przypadku, nie są poszczególni producenci rolni jak w przypadku
 poprzedniego działania, ale szeroko rozumiane grupy producentów.
 Uruchomienie tego działania jest o tyle istotne, że poprzez przyjęte
 założenia wymusza ono organizowanie się i skupianie się producentów.
 Obecnie jedną z barier rozwoju sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce
 są trudności z uzyskaniem dużych partii produktów o zbliżonych
 parametrach, wynikające z braku organizacji wśród rolników. Przetwórcy
 mają duże trudności z uzyskaniem ilości produktów, których
 przetworzenie byłoby opłacalne. Wprowadzenie rozwiązania wymuszającego
 zakładanie grup i jednoczenie się producentów ma na celu likwidowanie
 tej bariery.
 
 Grupy producentów otrzymują pomoc w formie
 refundacji 70% kosztów kwalifikowanych (bez podatku VAT) na działania
 nie dłuższe niż 2 lata. Nie wprowadzono limitów, co do wielkości
 budżetu w ramach poszczególnych działań. Za koszty kwalifikowane uznano
 np. koszty reklamy w telewizji, radio, prasie lub innych mediach,
 koszty promocji w punktach sprzedaży, koszty przygotowania stoisk i
 materiałów reklamowych, koszty udziału w pokazach, wystawach i targach,
 koszty organizacji szkoleń i konferencji, koszty prowadzenia serwisu
 internetowego, koszty najmu powierzchni reklamowej, koszty publikacji
 broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń i innych materiałów reklamowych.
 Za koszty kwalifikowane uznawany jest również koszty zakupu rzeczowych
 aktywów obrotowych i koszty najmu środków trwałych albo amortyzacji
 zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej
 opłacalny lub najem jest niemożliwy. Jako koszty kwalifikowane uznaje
 się również koszty podróży, koszty noclegu i koszty diet. Przewidywany
 budżet działania w ramach PROW 2007 – 2013 wynosi 30 mln euro.
 
 Wsparcie
 działań prorynkowych, zmierzających do zwiększenia towarowości
 produktów rolnictwa ekologicznego poprzez „działania informacyjne i
 promocyjne” oraz „uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
 jest bardzo istotne.
 
 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 22 stycznia 2008 r.
 w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej
 w ramach działania „Działania informacyjne i promocyjne” objętego
 Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz. U. 2008, Nr
 20, poz. 118)
www.minrol.gov.p


 
																			