WSPARCIE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2007-2013 zwrócono większą uwagę na wsparcie działań rynkowych, a
działanie rolnośrodowiskowe zostało zmodyfikowane. W ramach PROW
2007-2013 planuje się uruchomienie dwóch działań z osi pierwszej
nakierowanej na wsparcie rolnictwa ekologicznego tj: „uczestnictwo
rolników w systemach jakości żywności” oraz „działania informacyjne i
promocyjne”. Działania w ramach osi pierwszej nakierowane są na poprawę
konkurencyjności sektora rolnego i leśnego. Pomoc w ramach działań
wynika z założenia, że wspieranie sektora rolnictwa ekologicznego może
być sposobem na uzyskanie przewagi konkurencyjnej na rynku. Oczywiście
ekologiczni producenci rolni mogą również korzystać, na zasadach
ogólnych, z innych działań przewidzianych w programie.
-
Program rolnośrodowiskowy
W
ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006 w ramach
pakietu "rolnictwo ekologiczne" wsparcie udzielane było w 8 wariantach:
uprawy rolnicze, trwałe użytki zielone, uprawy warzywnicze, uprawy
sadownicze w tym jagodowe. Wszystkie warianty występują w dwóch
wersjach – z certyfikatem zgodności i bez tj. w okresie przestawiania.
W
Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w pakiecie
rolnictwo ekologiczne w działaniu rolnośrodowiskowym jest już 12
wariantów: Uprawy rolnicze, Trwałe użytki zielone, Uprawy warzywne,
Uprawy zielarskie, Uprawy sadownicze i jagodowe i Pozostałe uprawy
sadownicze i jagodowe. Wszystkie warianty występują oczywiście w dwóch
wersjach – z certyfikatem zgodności i bez tj. w okresie przestawiania.
Wprowadzono, w porównaniu do wymagań określonych w PROW 2004-2006,
dodatkowe wymogi dotyczące przeznaczenia plonu oraz wykonywanych
zabiegów agrotechnicznych oraz jakości wykorzystywanego materiału
szkółkarskiego.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 28 lutego 2008 r.
w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej
w ramach działania „Program rolnośrodowiskowy” objętego Programem
Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 (Dz. U. Nr 34, poz. 200)
Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich Działanie 4: Wspieranie przedsięwzięć rolnośrodowiskowych i poprawy dobrostanu zwierząt
-
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności
W
ramach działania: „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
refundowane są koszty stałe związane z uczestnictwem w wybranym
systemie jakości żywności. Dopuszcza się wsparcie dla następujących
systemów: system Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń
Geograficznych, Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności, produkcja
ekologiczna oraz produkcja integrowana. W ramach działania można
zwracać producentowi rolnemu (rolnikowi) „koszty stałe” związane z
funkcjonowaniem w ramach systemu. Jako koszty stałem mogą być
zakwalifikowane trzy rodzaje kosztów:
– koszty poniesione na wprowadzenie wspieranego systemu jakości żywności,
– roczna składka za udział w tym systemie,
– koszty związane z wydatkami na wymagane kontrole sprawdzenia zgodności z wymaganiami systemu.W
ramach działania wsparcie przysługuje wyłącznie producentom rolnym
wytwarzającym produkty rolne przeznaczone do spożycia. Odchodzi się
zatem od biernego wspierania producentów rolnych, którzy nie wytwarzają
produktów w celu wprowadzenia ich do obrotu. W przypadku rolnictwa
ekologicznego maksymalne wsparcie zostało określone na poziomie 996 zł
rocznie dla producenta. Przewidywany budżet działania w ramach PROW
2007 – 2013 wynosi 100 mln euro.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 22 stycznia 2008 r.
w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty
pomocy finansowej w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach
jakości żywności" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2007—2013 (Dz.U. 2008, Nr 20, poz. 119)
-
Działania informacyjne i promocyjne
Celem
działania „Działania informacyjne i promocyjne” jest prowadzenie
różnego typu działań związanych z promocją i informowaniem o produktach
uczestniczących w systemach jakości żywności. W ramach tego działania
mogą być wspierane wyłącznie systemy, które są wspierane w ramach
działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”,
jednakże zakres działania jest szerszy i dotyczy nie tylko produktów
rolnych ale i środków spożywczych. Mogą być zatem podejmowane działania
związane np. z promocją ekologicznego pieczywa. Beneficjentem w tym
przypadku, nie są poszczególni producenci rolni jak w przypadku
poprzedniego działania, ale szeroko rozumiane grupy producentów.
Uruchomienie tego działania jest o tyle istotne, że poprzez przyjęte
założenia wymusza ono organizowanie się i skupianie się producentów.
Obecnie jedną z barier rozwoju sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce
są trudności z uzyskaniem dużych partii produktów o zbliżonych
parametrach, wynikające z braku organizacji wśród rolników. Przetwórcy
mają duże trudności z uzyskaniem ilości produktów, których
przetworzenie byłoby opłacalne. Wprowadzenie rozwiązania wymuszającego
zakładanie grup i jednoczenie się producentów ma na celu likwidowanie
tej bariery.
Grupy producentów otrzymują pomoc w formie
refundacji 70% kosztów kwalifikowanych (bez podatku VAT) na działania
nie dłuższe niż 2 lata. Nie wprowadzono limitów, co do wielkości
budżetu w ramach poszczególnych działań. Za koszty kwalifikowane uznano
np. koszty reklamy w telewizji, radio, prasie lub innych mediach,
koszty promocji w punktach sprzedaży, koszty przygotowania stoisk i
materiałów reklamowych, koszty udziału w pokazach, wystawach i targach,
koszty organizacji szkoleń i konferencji, koszty prowadzenia serwisu
internetowego, koszty najmu powierzchni reklamowej, koszty publikacji
broszur, ulotek, plakatów, zaproszeń i innych materiałów reklamowych.
Za koszty kwalifikowane uznawany jest również koszty zakupu rzeczowych
aktywów obrotowych i koszty najmu środków trwałych albo amortyzacji
zakupionych środków trwałych, w przypadku gdy zakup jest bardziej
opłacalny lub najem jest niemożliwy. Jako koszty kwalifikowane uznaje
się również koszty podróży, koszty noclegu i koszty diet. Przewidywany
budżet działania w ramach PROW 2007 – 2013 wynosi 30 mln euro.
Wsparcie
działań prorynkowych, zmierzających do zwiększenia towarowości
produktów rolnictwa ekologicznego poprzez „działania informacyjne i
promocyjne” oraz „uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
jest bardzo istotne.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 22 stycznia 2008 r.
w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej
w ramach działania „Działania informacyjne i promocyjne” objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (Dz. U. 2008, Nr
20, poz. 118)
www.minrol.gov.p