Fioletowe pomidory będą leczyć raka?

Naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się wyhodować fioletowe pomidory mogące pomóc nam w walce z rakiem, chorobami serca i ze starzeniem się.

Tajemnica niezwykłego koloru warzyw tkwi w dużej zawartości tzw.
antocyjanin – barwników obecnych m.in. w jeżynach czy owocach aronii.

Uczeni z kwiatów innej rośliny – wyżlina większego (zwanego też lwią paszczą) – wyizolowali dwa geny odpowiedzialne właśnie za produkcję antocyjanin, wsadzili do pomidorów i pobudzili do pracy.

Nie zrobili tego bez przyczyny – działające przeciwzapalnie antocyjaniny uważane są za substancje mające duże zdolności zarówno hamowania procesów mogących prowadzić do niektórych nowotworów, jak i ochrony przed schorzeniami układu krążenia oraz spowalniania związanych z wiekiem zmian degeneracyjnych.

Pierwsze eksperymenty przeprowadzone na myszach już pokazały, iż istotnie, fioletowe pomidory mogą stać się kiedyś skuteczną bronią w walce z wymienionymi wyżej problemami.

Naukowcy z Norwich użyli zmienionych genetycznie gryzoni, znacznie bardziej niż normalne podatnych na rozwój raka. Połowa zwierząt otrzymywała z pożywieniem duże ilości fioletowych pomidorów. Okazało się, że karmione w ten sposób myszy są znacznie bardziej odporne na zachorowanie.

Szczegóły odkrycia publikuje najnowsze "Nature Biotechnology".

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo