Zdrowa żywność nie będzie… ekologiczna?
Brytyjscy rolnicy chcą produkować tylko żywność organiczną bez spełniania surowych wymogów związanych z ekologią.
. Żywność ekologiczna – prawdy i mity
Coraz mniej ludzi chce kupować produkty z gospodarstw ekologicznych. Ich sprzedaż spadła w ciągu ostatnich 3 miesięcy o 13 procent – podaje BBC.
Żeby uratować takie gospodarstwa przed bankructwem, dyrektor Soil Association Peter Melchett zaproponował, żeby pozwolić rolnikom na karmienie zwierząt paszą, która nie spełnia ekologicznych wymogów.
Taka pasza jest o połowę tańsza. Jednocześnie rolnicy, przynajmniej na czas kryzysu w branży, nie traciliby swoich certyfikatów na produkcję żywności ekologicznej – proponuje Peter Melchett.
Ale przeciwnicy pomysłu twierdzą, że
klienci stracą zaufanie do produktów ekologicznych, gdyż nie będą w
stanie ocenić, czy to co kupują, rzeczywiście zalicza się do tej kategorii towarów.