Już wiadomo, dlaczego czosnek leczy
Naukowe wytłumaczenie porad naszych babć i mam. Dorastając, wielu z nas słyszało o leczniczych właściwościach czosnku. Pobudza on układ odpornościowy i pomaga zwalczać atakujące organizm bakterie i wirusy.
Do niedawna wiadomo było tylko, że czosnek ma działanie naturalnego antybiotyku dzięki antyutleniaczowi o nazwie allicin. To on odpowiada także za charakterystyczny zapach warzywa.
Naukowcom udało się jednak wreszcie ustalić, jak konkretnie on działa i jak się w organizmie człowieka odkłada.
Nie rozumieliśmy, jak czosnek mógł zawierać aż tak skuteczny antyutleniacz, skoro w samej roślinie brakuje składników towarzyszących antyutleniaczom w innych typach roślin, m.in. w zielonej herbacie czy grejpfrutach – mówi profesor Derek Pratt który na zlecenie Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada kierował badaniami.
Okazało się, że owe brakujące składniki powstawały dopiero podczas biologicznego rozkładu allicinu.
Eksperymentując ze sztucznym allicinem, chemicy doszli do wniosku, że to kwas powstający w chwili jego rozkładu wchodzi w reakcję ze szkodliwymi dla organizmu wolnymi rodnikami.
Badania nad czosnkiem opisano w styczniowym numerze „Angewandte Chemie”.