Biodegradowalne naczynia jednorazowe
W trosce o ekologię i zdrowie człowieka zostały wymyślone przez Polaków, jako pierwsze na świecie, w pełni biodegradowalne otrębne naczynia, które są alternatywą na stale rosnącą ilość odpadów plastikowych, potrzebujących do rozkładu tysięcy lat.
Technologia produkcji talerzy, misek, tacek, podstawek opiera się na prasowaniu przy wysokiej temperaturze i ciśnieniu pszennych otrąb. Jest ona w pełni naturalna bo odbywa się bez użycia konserwantów czy klejów.
Do podstawowych zalet takich naczyń, oprócz estetycznego wyglądu, należy łatwy sposób biodegradacji, który może się odbywać poprzez:
-
szybkie całkowite rozłożenie się w glebie pod wpływem wilgoci i bakterii (około 30 dni),
-
możliwość zjedzenia takiego naczynia (chociażby na deser ),
-
podanie ich jako karma dla zwierząt.
Dodatkowo należy dodać, że błonnik zawarty w otrębach dobrze wpływa na trawienie, oczyszczając przewód pokarmowy.
W ten sposób podczas trwającego zaledwie kilka miesięcy procesu tworzy się łańcuch przyjazny środowisku:
gleba –> pszenica –> ziarno –> otręby –> naczynia BIOTREM –> gleba.
Jednak na przeszkodzie w powszechnym stosowaniu tego jak i innych ekologicznych produktów stoją jak zwykle względy ekonomiczne. Przy niskiej świadomości społeczeństwa produkcja nieznacznie droższa niż w przypadku naczyń plastikowych powoduje niechęć potencjalnych klientów.
Coraz większą popularnością cieszą się ekologiczne naczynia jednorazowe.
Ecoportal.com.pl, Julian Z Pankiewicz