Czy bardziej opłaca się uprawa jęczmienia jarego czy ozimego?

barley field in spring to summer time against cloudy sky

Jęczmień należy do najstarszych i najważniejszych zbóż na świecie. Ze względu na tolerancję gorszych warunków glebowych i niskie wymagania wodne można go uprawiać na terenie całej Polski. W odróżnieniu od innych zbóż w naszym kraju przeważają odmiany jare jęczmienia, co wynika z jego małej odporności na mróz. Czy warto pozostać przy jęczmieniu jarym, czy może lepszym wyborem jest jęczmień ozimy?

Charakterystyka jęczmienia jarego

W celu uzyskania możliwie najwyższych plonów termin siewu jęczmienia jarego powinien być jak najwcześniejszy. Sprzyja on lepszemu krzewieniu i dużej liczbie kłosów oraz wpływa na wyższą zawartość skrobi. W środkowo-zachodniej części kraju jęczmień ozimy najlepiej siać już w drugiej połowie marca, w Polsce centralnej i Małopolsce w trzeciej dekadzie tego miesiąca, a na Pomorzu środkowym, Warmii, północnym Mazowszu i Podlasiu – na przełomie marca i kwietnia. Najpóźniejszy termin siewu, pierwsza dekada kwietnia, jest zalecany dla Mazur i Suwalszczyzny. Co ciekawe, jęczmień jary toleruje opóźniony termin siewu najlepiej ze wszystkich zbóż jarych, ale jego plony są wówczas niższe.

Charakterystyka jęczmienia ozimego

Podobnie jak w przypadku formy jarej jęczmień ozimy wysiewa się najwcześniej ze wszystkich zbóż ozimych. W północno-wschodniej Polsce zaleca się go siać już pod koniec sierpnia i na początku pierwszej dekady września. Najpóźniejszy termin siewu, trzecia dekada września, zalecany jest dla zachodniej i południowo-zachodniej Polski. To właśnie jęczmień ozimy siany najpóźniej daje najlepsze plony. Wynika to z możliwości wyboru lepszego przedplonu, dokładnej uprawy przedsiewnej i mniejszego wybujania roślin przed zimą. Z tych powodów jęczmień ozimy uprawiany jest głównie na obszarze zachodniej i południowo-zachodniej Polski. W przypadku wczesnego siewu rośnie ryzyko atakowania roślin przez szkodniki.

Jęczmień jary czy ozimy?

Coraz częstsze odchodzenie od siewu jęczmienia wiosną związane jest ze zmianami klimatu. Powodują one brak niezbędnej wilgoci o tej porze roku, co przekłada się na słabsze wschody roślin jarych. Podejmując decyzję o wyborze formy ozimej lub jarej jęczmienia, warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Poszczególne odmiany tej rośliny, których nasiona oferuje między innymi firma Saatbau Polska, różnią się przeznaczeniem. Jęczmień jary wykorzystywany jest głównie w celach browarnianych, a jęczmień ozimy uprawia się przede wszystkim jako roślinę pastewną. Co więcej, ze względu na krótki okres wegetacji i słaby system korzeniowy jęczmień jary ma wysokie wymagania glebowe. Podczas uprawy na słabszych glebach wymagane jest uregulowanie ich odczynu i utrzymanie w wysokiej kulturze.

Artykuł sponsorowany

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo