Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza?

Moda na zdrowe odżywianie zdaje się w ogóle nie słabnąć. Ma mnóstwo zalet, a wśród nich można wymienić rosnącą popularność żywności ekologicznej. Mowa tutaj o nieprzetworzonych produktach, które powstały w całkowicie naturalny sposób. Taką żywność powszechnie uważa się za znacznie zdrowszą i bardziej przyjazną dla środowiska naturalnego. Czy jednak na pewno słusznie? Zapraszamy do lektury!

Żywność normalna a ekologiczna — różnice

Żywność normalna czy też tzw. żywność konwencjonalna to ta, którą rynek jest dosłownie zasypywany ze wszystkich stron. Najczęściej wytwarza się ją przy użyciu modyfikacji genetycznych oraz środków chemicznych (pestycydy, sztuczne nawozy itd.), a wszystko po to, by produkować szybciej, łatwiej i więcej. Proces produkcyjny ma wówczas negatywny wpływ na środowisko naturalne, a przetworzona żywności traci na jakości. W składzie takich produktów znajdziemy barwniki, utrwalacze, barwniki i wiele innych substancji, które mogą być szkodliwe dla organizmu człowieka.

W przypadku żywności ekologicznej mowa o produktach, które wytwarza się bez stosowania sztucznych nawozów i pestycydów. Jednocześnie dba się tutaj o zapewnienie odpowiedniej żyzności gleby, co całościowo przyczynia się do ochrony środowiska i ochrony zdrowia ludzi. Żywność ekologiczna wyklucza więc stosowanie chemicznych środków ochrony roślin czy karmienie zwierząt paszami konwencjonalnymi (zazwyczaj dopuszcza się jej niewielką ilość). Zdrowa żywność nie zawiera również sztucznych aromatów, barwników, polepszaczy smaku, konserwantów oraz GMO. Warto tutaj odnotować, że pojęcie żywności ekologicznej jest tożsame z definicją żywności Bio (oba pojęcia stosowane są zamiennie).

Żywność ekologiczna — zalety i wady

Wśród zalet żywności ekologicznej należy wymienić przede wszystkim fakt, że jej proces produkcyjny jest neutralny dla środowiska. Produkty wytworzone w ten sposób mogą zawierać bowiem znacznie mniej metali ciężkich, pestycydów i innych substancji, które wykazują negatywny wpływ na ekosystemy. Żywność ekologiczna jest też łatwa w przechowywaniu i posiada wyrazistszy, bardziej naturalny smak.

Wadami takich produktów jest przede wszystkim dostępność i wysoka cena. Niestety, proces produkcyjny żywności ekologicznej jest znacznie droższy niż w przypadku żywności konwencjonalnej. W rezultacie klient musi za taki produkt nieco więcej zapłacić. Produkty eko są także trudniej dostępne, co wynika z faktu, że wciąż stanowią one mniejszą część rynku spożywczego. Żywność ekologiczna nie prezentuje się również aż tak kusząco na półkach sklepowych, co może zniechęcać potencjalnego konsumenta. Produkty ekologiczne oznacza się logiem zielonego listka (oznacza to, że dany produkt składa się z przynajmniej 95% składników ekologicznych).

Podsumowanie

Zdrowa żywność to synonim naturalności, z której słynęły produkty spożywcze wytwarzane jeszcze sto lat temu. Miejscem, w którym można nabyć taką żywność, jest sklep Ale Młyn ekologiczny, który można odwiedzić również za pośrednictwem Internetu. To duże ułatwienie zwłaszcza dla osób, które nie posiadają w okolicy stacjonarnej placówki takiego sklepu.

Artykuł sponsorowany

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo