Eko-logiczna pizza
Moda na ekologiczny styl życia trwa w najlepsze i znajduje coraz więcej zwolenników w naszym społeczeństwie. Nic dziwnego, skoro pozwala nam troszczyć się nie tylko o środowisko, ale również o własne zdrowie.
Identycznie jest również w przypadku żywności ekologicznej, której produkcja opiera się na rolnictwie ekologicznym bez stosowania szkodliwych pestycydów i nawozów sztucznych. W zamyśle odróżnienia pożywienia pochodzącego z upraw ekologicznych od innych, są wykorzystywane oznaczenia produktów specjalnymi certyfikatami. Dlaczego więc nie skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam żywność ekologiczna i zacząć korzystać z niej na co dzień? Tak naprawdę praktycznie każdą potrawę czy danie można przyrządzić z ekologicznych produktów jedzeniowych. Również i pizza, której spód ciasta i dodatki są w pełni ekologiczne, nie jest wyłącznie pyszna, ale także i zdrowa!
Pizza i jej naturalne początki
Współcześnie włoska pizza serwowana w polskich pizzeriach jest głównie uważana za „fast food”, czyli niezbyt zdrowe jedzenie, które jest przepełnione nasyconymi tłuszczami. Zdecydowanie nie przypomina pierwszego tego typu potrawy z kuchni włoskiej, które dało początek dzisiejszemu daniu, jakim jest pizza. Została wymyślona ona w starożytnej Grecji, w której wypiekano płaskie chlebki, które następnie smarowano oliwą, aby później posypać czosnkiem i prawdziwymi ziołami.
Dopiero we Włoszech do stałego repertuaru dodatków do pizzy dołączono pomidory, z których produkowano sos pomidorowy. Obecnie trudno sobie wyobrazić, żeby w tradycyjnej pizzy zabrakło tego składnika. Podobnie jak różnego rodzaju serów, z których największą sławą cieszy się mozzarella, wchodząca w skład klasycznej „margherity”, stworzonej przez kucharza Raffaelle'a Esposito w Neapolu w XIX wieku na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i jej męża. Ponadto, nowoczesna pizza powstaje z połączenia różnych dodatków warzyw, wędlin i owoców, które nierzadko są bardzo kaloryczne.
Pizza na bazie ekologicznych składników
Istnieją pizzerie, które w swoim bogatym menu proponują pizzę w ekologicznym wydaniu lub specjalizują się wyłącznie w serwowaniu tego rodzaju dania kuchni włoskiej. Jednak warto spróbować samodzielnie przyrządzić ją w domu. Niezbędne będzie zaopatrzenie się w specjalne produkty ekologiczne, posiadające odpowiednie certyfikaty. Ciasto warto przygotować z mąki razowej, uzupełnionej otrębami, które są źródłem cennego błonnika. Drożdże można zastąpić zakwasem, z którego wypieka się pełnoziarnisty chleb. Wskazane jest całkowite wyeliminowanie soli, w zamian wykorzystując więcej ziół. Natomiast idealnymi dodatkami, które sprawią, iż pizza stanie się źródłem odżywczych mikroelementów, są warzywa i owoce z ekologicznych upraw o najwyższej jakości. Aby nie straciły swych pożywnych właściwości, należy umieścić je na cieście po jego upieczeniu, gdyż wysoka temperatura nie sprzyja ich zachowaniu. Smacznego!
Dla www.ecoportal.com.pl, Sylwia Jazowska-Wojtyczka