Ekologiczna pizza – smaczna i zdrowa.

Zdrowe żywienie i życie w zgodzie z naturą staje się coraz modniejsze. Dla wielu jest nie tylko chwilową modą, ale pomysłem na życie.

 

Miłośnicy stylu eko są jednocześnie mistrzami w tworzeniu nowych przepisów na dobrze znane potrawy, które dzięki kilku zmianom mogą przemienić się z tuczącej i niezdrowej przekąski w pożywne, pełnowartościowe i smaczne danie. Jedną z potraw, która znalazła uznanie w oczach miłośników zdrowej diety, jest pizza. Jak przyrządzić ją w ekologiczny sposób?

Pomysł na pizzę orkiszową
Ekologiczne ciasto na pizzę może powstać dzięki zastąpieniu tradycyjnej mąki mąką orkiszową. Połączona z ciepłą wodą, drożdżami oraz oliwą z oliwek pozwala przygotować zdrowy spód do pizzy, który nie tylko pozwoli zadbać o sylwetkę, ale o zdrowie. Do tego sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem czosnku oraz aromatycznych ziół i odrobiny oliwy, który nie tylko świetnie smakuje, ale podnosi wartość odżywczą dania. Ważne są również ekologiczne dodatki, które pojawią się na takim zdrowym cieście. Na zdrowej pizzy pojawia się mniej sera oraz wędlin, którą z powodzeniem zastępują równie smaczne warzywa. Warto sięgnąć tu po świeże produkty, takie jak papryka, cebula, pomidory, fasolka lub szpinak. Można skorzystać też z wędlin bądź też kiełbas. Ważne jednak, by były to produkty w pełni naturalne i ekologiczne. 

Pizza na chlebowym spodzie
Pizzę w wersji ekologicznej można przygotować również na chlebowym spodzie. Pyszne i chrupiące ciasto z pewnością zainteresuje miłośników domowych wypieków. Można je przyrządzić ze świeżych drożdży, oliwy z oliwek, mąki, odrobiny soli i ciepłej wody. Cennym dodatkiem do takiego ciasta są również zioła prowansalskie. Przygotowanie ciasta wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Wystarczy wodę zmieszać z drożdżami,  a po kwadransie dodać do nich mieszankę ziół oraz oliwę. Połączone z mąką i zagniatane do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji składniki przemieniają się w idealne, ekologiczne ciasto do pizzy.  To, co znajdzie się na jego powierzchni, uzależnione jest już tylko od fantazji kucharza.

Smaczna, pomysłowa, a przede wszystkim zdrowa – taka jest eko pizza Kielce są doskonałym przykładem na to, że taka potrawa może zagościć nie tylko w prywatnych domach, ale również w popularnych pizzeriach i lokalach gastronomicznych. W tym regionie Polski ekologiczna żywność już dawno stała się powszechnym zjawiskiem, zatem miejscowe lokale mogą zaskoczyć nietypowymi rozwiązaniami.

 

pl

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo