Ekologiczne opakowania jednorazowe – jak powstają?
Żyjemy i podejmujemy codzienne aktywności z wciąż rosnącą świadomością konieczności wprowadzania zmian w naszych nawykach.
Tysiące ton niepozornych sztućców, słomek do napojów, plastikowych talerzyków i opakowań jednorazowych – zalegają w morzach, oceanach i na wysypiskach, stając się smutnym dowodem naszej lekkomyślności.
Rozkładać się będą przez kolejne setki lat, zanieczyszczając środowisko naturalne.
Sprawdź również: opakowania gastronomiczne
Opakowania biodegradowalne
Wiemy już, że opakowania jednorazowe wykonane z plastiku czy styropianu są zabójcze dla środowiska. A jednak zrezygnować z nich nie sposób – każdego dnia miliony z nas spożywa, przechowuje i transportuje w nich produkty żywnościowe. Ale czas użytkowania tych opakowań jest bardzo krótki w porównaniu do czasu, przez jaki zanieczyszczają one przyrodę.
Tymczasem wystarczy niewielka zmiana naszych dotychczasowych przyzwyczajeń, aby świat stał się czystszy i bezpieczniejszy dla nas, ludzi, oraz dla licznych gatunków fauny i flory. Odpowiedzią na ten problem są opakowania ekologiczne, produkowane z materiałów całkowicie biodegradowalnych. Jakie to materiały, jakie mają właściwości i jak długo się rozkładają?
Naczynia z eco masy papierowej
Masa papierowa jest jednym z materiałów częściej używanych do produkcji naczyń ekologicznych. Są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, funkcjonalne i trwałe. Wykonuje się z nich talerze, kubki, tacki, miski, miseczki i wiele innych. Naczynia z masy papierowej świetnie sprawdzają się w przypadku dań zimnych i ciepłych (nie topią się pod wpływem ciepła tak jak plastik), można w nich serwować nawet zupy oraz napoje – przez długi czas pozostają idealnie szczelne. Jednorazowe opakowania z masy papierowej są ponad to wyjątkowo estetyczne. Oto poszczególne etapy jej produkcji:
- sortowanie papieru i umieszczenie go w pojemnikach,
- mieszanie z wodą – powstaje masa papierowa,
- rozprowadzenie masy na specjalnych tacach, odciśnięcie wody za pomocą walca,
- kształtowanie i odcinanie pożądanych elementów – kubków, talerzy i innych.
Zdjęcie pochodzi ze strony internetowej https://radpak.eu/opakowania-ekologiczne/
Jak widać, proces jest stosunkowo prosty i w jego wyniku nie powstają żadne toksyczne związki chemiczne. Tak wyprodukowane naczynia można kompostować lub wrzucić do pojemnika z odpadami papierowymi.
Kompostowalne reklamówki jednorazowe
Reklamówki jednorazowe są prawdziwą zmorą naszych czasów – pakujemy do nich produkty piekarnicze, owoce, warzywa. Po powrocie ze sklepu do domu wyrzucamy lub, w najlepszym przypadku, wykorzystujemy ponownie na odpadki. Ale i tak czas ich użytkowania jest zaledwie krótką chwilą. Alternatywą dla nich są reklamówki ekologiczne z materiałów kompostowalnych – skrobi kukurydzianej. Ten popularny składnik domowych wypieków czy sosów do mięs pozyskiwany jest w procesie produkcji mąki kukurydzianej i idealnie nadaje się do produkcji reklamówek jednorazowych.
Skrobia kukurydziana jest produktem odnawialnym, a wyprodukowane z niej reklamówki ulegają naturalnej biodegradacji. Można wrzucać je na kompost, w którym panują warunki do ich rozkładu – proces ten trwa około sześciu tygodni.
Kubki z trzciny cukrowej
Trzcina cukrowa jest jadalną byliną, która uprawiana jest przede wszystkim w celu pozyskania z niej cukru. Części rośliny, które pozostają po procesie pozyskiwania soku cukrowego są natomiast świetnym surowcem do produkcji tak zwanej pulpy trzciny cukrowej i dalej – kubeczków, talerzy, miseczek czy tacek. Są one w całości kompostowalne.
Naczynia wykonane z tego surowca są wyjątkowo estetyczne, gładkie i solidne. Można bez obaw używać ich do podgrzewania potraw w mikrofalówce (do 100*C przez 5 minut), a także do serwowania potraw płynnych czy napojów. Po użyciu – wyrzucić na kompost lub do pojemnika na produkty biodegradowalne.
Wyroby z PLA i CPLA
PCA to poliaktyd – w całości biodegradowalny polimer produkowany z surowców odnawialnych – najczęściej ze skrobi kukurydzianej. Z PLA można wykonać sztućce, kubki, talerze i inne – wyrobów tych można używać do potraw płynnych i stałych oraz napojów. Możliwe jest ich podgrzewanie do temperatury +80*C. Rozkładają się pod wpływem działania bakterii w wodzie lub glebie w ciągu około sześciu miesięcy na związki naturalnie występujące w środowisku naturalnym.
Opakowania ekologiczne oraz jednorazowe sztućce i naczynia z powodzeniem zastępują te wykonane z plastiku i styropianu, są jednak przyjazne środowisku i naszemu zdrowiu.