Gdzie szukać witamin?
Witaminy to inaczej organiczne związki, które są niezbędne dla normalnego przebiegu szeregu procesów metabolicznych w organizmie każdego człowieka.
Papryka – Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, 100 gram miąższu zawiera aż 140 mg tej witaminy (porzeczki – 180 mg, kiwi – 160 mg). Dla niezbyt ciężko pracującej kobiety dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi zaledwie 60 mg. Papryka bogata jest także w prowitaminę A (substancję, która w organizmie przekształca się w witaminę A); 100 mg na 100 gramów miąższu.
Spośród innych warzyw wyróżnia się zawartością selenu, pierwiastka regulującego przemianę materii i przyspieszającego usuwanie z organizmu toksycznych produktów.
Jabłka zawierają mniej witamin niż większość warzyw. Ich najcenniejszym składnikiem są pektyny, które obniżają poziom cholesterolu w krwi. Przyjęło się powiedzenie: „Zjesz dwa jabłka dziennie, nie musisz chodzić do lekarza”.
Morele jak na owoce mają bardzo dużo prowitaminy A (250 mikrogramów na 100 g). Jeśli ktoś nie lubi marchewki, może zastąpić ją częściowo właśnie morelami.
Gruszki zawierają niewielkie ilości witaminy C (15 mg na 100 g). Włączając je do codziennej diety nie uzupełnimy zatem witaminowych niedoborów, ale urozmaicimy dietę.
Winogrona są bardzo smaczne, ale nie wiele wnoszą do organizmu. Zawierają porcję witaminy C podobną do gruszek, ale mniej mają błonnika. Są za to drogie. Jeśli mamy ograniczone możliwości finansowe, z winogron rezygnujmy na rzecz warzyw lub innych bogatszych w witaminy owoców.
Śliwki – są bogate w wiele witamin, ale nie w ilościach, które w diecie mogą mieć większe znaczenie. Spośród innych owoców wyróżniają się zawartością cynku – organizm potrzebuje go do syntezy białka, cynk jest niezbędny do wzrostu, nadaje też skórze zdrowy wygląd.
Jagody mają niewiele witamin (15 mg witaminy C na 100 g). Niezwykle cenny jest natomiast skład błonnika pokarmowego – jagody znane są z tego, że leczą biegunki i inne zaburzenia przewodu pokarmowego. Wyróżniają się zawartością manganu, który katalizuje wiele ważnych reakcji chemicznych zachodzących w organizmie.
Maliny zawierają dwa razy więcej witaminy C niż jagody, mają sporo witaminy B2 oraz więcej niż inne owoce manganu i cynku. Kwasy organiczne malin poprawiają apetyt.
Jeżyny cenne ze względu na zestaw związków mineralnych. Są zasobne w sole żelaza (pierwiastek ten wchodzi w skład hemoglobiny), wapnia (materiał budulcowy kości), miedzi (jej obecność jest niezbędna przy wytwarzaniu krwi) i magnezu, który nazywany jest pierwiastkiem życia.
Warzywa w porównaniu z owocami są bogatsze w cenne dla organizmu składniki. W naszym codziennym menu powinno znaleźć się ich więcej niż owoców. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że warzyw trzeba zjadać cztery razy więcej niż jabłek, gruszek czy winogron.
eco