Jak rozpoznać produkty ekologiczne? Gwarantują to certyfikaty.

Polski rynek produktów ekologicznych cały czas dynamicznie się rozwija. Rośnie również popyt na tego typu żywność. – Zgodnie z przepisami unijnymi, słowa: ekologiczny, bio, czy organiczny zastrzeżone są wyłącznie dla produktów pochodzących z systemu rolnictwa ekologicznego – podkreśla prezes zarządu Centrum Jakości AgroEko, jednostki certyfikującej producentów ekologicznych.

Kontrola takich jednostek jest ważna, ponieważ w tym obszarze często dochodzi do nadużyć i wykroczeń. Autentyczność oznaczeń na produktach ekologicznych potwierdza Polskie Centrum Akredytacji.

xnews

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo