Jak trend zero waste zmienia branżę gastronomiczną?

Jak trend zero waste zmienia branżę gastronomiczną?

W social mediach od kilku lat można zauważyć, że trend na bycie eko zupełnie zmienia oblicze gastronomii. Nie jest to już coś, na co można się zdecydować w celu poprawy wizerunku swojej restauracji, lub nie – chodzi już o coś znacznie więcej, czyli opowiedzenie się po stronie zrównoważonego rozwoju, świadomych wyborów oraz wspólnego dbania o naszą planetę.

Nie ma się więc co dziwić, że obecnie zero waste skierowało branżę gastronomiczną w zupełnie nowym kierunku, o którym w tym artykule opowiemy nieco więcej.

Od czego się zaczęło? Ekologiczne słomki zamiast tych plastikowych

Choć mogłoby się wydawać, że to niewielki element, to nic bardziej mylnego – tak naprawdę od słomek się zaczęło. Można śmiało stwierdzić, że nigdy wcześniej nie zwracano uwagi na żaden produkt jednorazowego użytku tak bardzo, jak właśnie na nie. Nie ma się temu co dziwić, w końcu ich obecność odznaczała się piętnem na środowisku naturalnym… Internet regularnie obiegały zdjęcia z plaż zasypanych plastikowymi słomkami, zaśmiecającymi piękne wybrzeża, które stanowiły realne zagrożenie dla zwierząt.

Nie trzeba było długo czekać na odpowiedź z hurtowni ekologicznych opakowań – opcji pojawiło się naprawdę wiele. Od słomek z makaronu, papieru, słomy, bambusowych, szklanych… To tylko pokazało, jak ogromne możliwości w zakresie zero waste posiadamy. Niemal wszystkie restauracje zrezygnowały z plastiku, zastępując słomki biodegradowalnymi alternatywami.

Dalsze zmiany, czyli ekologiczne sztućce, talerze, kubki w duchu zero waste

Słomki to dopiero początek – prawdziwe zmiany zaczęły się wtedy, kiedy zrozumieliśmy, jak wiele plastikowych odpadów generujemy. W sklepach coraz częściej zaczęły pojawiać się drewniane sztućce, talerze z mączki kukurydzianej, włókien drzewnych i wielu innych ciekawych materiałów. Konsumenci zaczęli dostrzegać, że nie tylko pozwalają one chronić planetę, ale są również znacznie estetyczniejsze i trwalsze niż te plastikowe.

Restauracje oferujące dania na wynos zaczęły coraz częściej zaglądać na strony sklepów internetowych z bogatym asortymentem pod tym kątem, ponieważ to właśnie tam, oprócz ogromnego wyboru, przy większych zamówieniach można uzyskać naprawdę atrakcyjne ceny. Następnym razem, gdy będziesz jeść w barze gastronomicznym lub swojej ulubionej restauracji danie na wynos, koniecznie zwróć uwagę na to, jakie rozwiązania pod kątem ekologicznych opakowań zostały zastosowane – na co dzień nie zwracamy na to uwagi, a rewolucja pod kątem zero waste już trwa!

Co przyniesie przyszłość? Rozwój branży HoReCa w celu ochrony środowiska

Czego możemy spodziewać się dalej? Z pewnością nowych materiałów, jeszcze szybciej rozkładających się w sprzyjających warunkach, powstawania nowoczesnych technologii, dzięki którym jednorazowe opakowania będą jeszcze bardziej wytrzymałe i postawienia na estetykę, co już się dzieje – plastik odejdzie w zapomnienie, a wraz z nim setki ton odpadów generowanych przez branżę gastronomiczną.

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo