Jesteś wegetarianinem? Nie przyczyniasz się do ocieplenia klimatu!
Według najnowszych badań niemieckich naukowców, zmiana diety na bezmięsną może znacznie ograniczyć emisję związków węgla do atmosfery. Dieta mięsna wywołuje dwukrotnie większą emisję gazów cieplarnianych niż dieta wegetariańska.
Prowadzenie diety bogatej w tłuszcze zwierzęce przyczynia się do wyprodukowania w ciągu jednego roku takiej samej ilości gazów cieplarnianych, jak przejechanie 4758 kilometrów samochodem średniej wielkości – donoszą naukowcy z Institute for Ecological Economy Research.
Wyprodukowanie żywności wystarczającej dla jednego wegetarianina na 12 miesięcy powoduje natomiast emisję dwutlenku węgla w ilości odpowiadającej przejechaniu zaledwie 2427 kilometrów – jak mówią badania przeprowadzone na zlecenie niezależnej organizacji ochrony konsumentów – Foodwatch.
Powyższe dane obliczono na podstawie emisji gazów cieplarnianych, zawierających na przykład wytwarzany przez zwierzęta metan, jak również związki węgla emitowane przy produkcji jedzenia, wliczając w to produkcję paszy, nawożenie oraz użytkowanie terenów rolnych.
Wybór diety wegańskiej, czyli rezygnacja z mięsa oraz przetworów mlecznych, pomógłby zredukować emisję gazów cieplarnianych powstałych przy produkcji żywności w ilości wystarczającej na rok dla jednej osoby do poziomu odpowiadającego przejechaniu 629 kilometrów.
Jeśli ponadto będzie to wyłącznie żywność ekologiczna, to ilość wyemitowanych przy jej produkcji gazów cieplarnianych będzie o jedną siedemnastą mniejsza od tej, do której przyczynia się dieta mięsna, co odpowiada przejechaniu dystansu o długości 281 kilometrów.
Wyjątkowo nieprzyjazna środowisku jest produkcja wołowiny. Emitowana przy wytworzeniu 1 kilograma ilość gazów cieplarnianych jest tożsama z przejechaniem 71 kilometrów. Dla porównania w przypadku kilograma wieprzowiny jest to 26 kilometrów.
Ukierunkowanie gospodarstw na rolnictwo ekologiczne może znacznie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych do atmosfery, ale – jak mówią badania – „najbardziej liczy się sposób naszego odżywiania, przede wszystkim powinniśmy znacznie ograniczyć konsumpcję wołowiny i mleka”.
Źródła informacji: (PAP)