Ketchup oraz sok pomidorowy mają zdolność niszczenia „złego cholesterolu”

Fińscy naukowcy twierdzą, że ketchup ma korzystny wpływ na stan naszego serca. Badania wykazały, że ketchup ma zdolność niszczenia "złego cholesterolu" (LDL), który przyczynia się do wystąpienia miażdżycy.

Eksperyment, w którym ochotnikom podawano zwiększone ilości soku pomidorowego oraz ketchupu w ciągu 3 tygodni zauważono u nich spadek LDL we krwi.

Wyniki te sugerują, że ketchup oraz sok pomidorowy zmniejszają ryzyko wylewów oraz zawałów serca.

 

 

 

 

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo