Konsultant u producenta – głos doradczy FreshMazovia
Polska jest jednym z większych producentów i eksporterów owoców i warzyw w UE, a w odniesieniu do niektórych gatunków – nawet na świecie. Niewątpliwie wynika to z coraz bardziej dojrzałego podejścia rolników do procesu produkcji oraz ich pasji, zaangażowania i chęci doskonalenia swoich umiejętności. Jednak zagrożeniem są niestabilne preferencje i możliwości eksportu.
I wtedy głos doradczy jest na wagę złota. Zwłaszcza gdy zawiera przyszłościowe spojrzenie na rynek, a co za tym idzie, wskazówki pomagające w dopasowanie do zmieniających się potrzeb klientów.
Wsparcie dla rolników stanowi wieloletnia działalność firmy doradczej FreshMazovia, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. A dla konsultantów tej firmy najważniejszymi wartościami są: zaufanie klientów i wspólna troska o jakość.
W działalności rolniczej poziom produkcji wyznaczają coraz to nowe wytyczne: krajowe i unijne, stanowiące zbiór skomplikowanych przepisów. Jedną z nich jest system jakości i bezpieczeństwa żywności Global GAP. Kilka lat temu dla większości rolników wprowadzenie takiego standardu było niemalże niemożliwe, a ogromna liczba pytań kontrolnych nie do spełnienia.
W tym miejscu nieocenione okazało podejście firmy FreshMazovia – dzięki podzieleniu wymagań na te dotyczące infrastruktury, dokumentacji i zaświadczeń okazało się, że jest to dla nich proste i czytelne. Dodatkowo uargumentowanie, że zastosowanie się do tych wymagań pozwala zaoszczędzić wiele czasu i pieniędzy, przyniosło zdecydowany przyrost liczby certyfikowanych gospodarstw. Obecnie firma przygotowuje do certyfikacji blisko 2000 gospodarstw.
– „Doświadczenie w zakresie prowadzenia gospodarstwa, wiedza na temat systemów jakości pozwoliła nam opracować unikalne rozwiązania w zakresie wdrażania standardów certyfikatów krajowych, unijnych i prywatnych. Wielu rolników oczekuje od nas nie tylko pomocy w przygotowaniu gospodarstwa do spełniania danych wymagań, ale także pomocy w prowadzeniu dokumentacji z tym związanej.
Ponadto jesteśmy świadomi, że dbałość o jakość nie kończy się w gospodarstwie, jakość musi być zachowana w całym łańcuchu dostaw, dlatego bardzo ważnym sektorem w naszej firmie jest dział systemów jakości i bezpieczeństwa żywności” – mówi Maciej Majewski, właściciel firmy.
Pierwszym krokiem właściwego przygotowania gospodarstw jest szkolenie w na temat systemu integrowanej produkcji. Kolejny bardzo ważny aspekt jakości to przygotowanie właściwych, opartych na wynikach badań i doświadczeniu, zaleceń nawozowych, co nie byłoby możliwe bez pobrania reprezentatywnych próbek. Istotnym jest, że współcześnie ceni się nie tylko wzrost plonowania, ale także poprawę jakości plonów!
– „Wierzymy, że wspólny sukces zależy od czegoś więcej niż informacja jednostronna. Wprowadziliśmy na przykład ofertę lustracji, czyli spotkania doradcy z sadownikiem w jego sadzie i wspólne wykonanie przeglądu, a w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości, dobranie najlepszego zabiegu ochronnego. Wiemy, że tak jak w przypadku produkcji tak i w przypadku systemów jakości najważniejsza jest wizyta w gospodarstwie, gdzie rolnik może rozwiać wszelkie swoje wątpliwości dotyczące zarówno samej dokumentacji jak i infrastruktury. Wysoka jakość naszych usług została poświadczona akredytacją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wdzięcznością gospodarzy, których uprawy zostały uratowane dzięki interwencji naszych doradców’ – akcentuje Maciej Majewski.
Świadomość konsumentów wzrasta każdego roku, wielu z nich wymaga więcej niż tylko poświadczenie spełniania unijnych i prywatnych standardów dla produkcji konwencjonalnej. W ostatnich latach bardzo rozwija się zarówno rolnictwo zrównoważone, jak i rolnictwo ekologiczne. Jest to bardzo ważny sygnał, zwłaszcza dla młodych rolników, przejmujących rodzinne gospodarstwa, którzy często czują potrzebę ich modernizacji. Efektywność działań z pewnością ulepszą konsultacje z wykwalifikowanymi doradcami, dla których produkcja ekologiczna to coś więcej, niż sam certyfikat. Pracownicy firmy FreshMazovia to ludzie, którzy z pasją korzystają ze swojej wiedzy naukowej, wieloletniej praktyki prowadzenia własnych gospodarstw oraz bogatego doświadczenia w pomocy przy produkcji konwencjonalnej.
– „Zdajemy sobie sprawę z trudności spełnienia wymogów jakie stawia przed producentem przestawienie jego gospodarstwa na ekologiczne oraz spełnienia szerokiego spektrum kryteriów, jednak jako pierwsi w Polsce decydujemy się pomóc im sprostać zarówno w praktyce, jaki i przy wypełnianiu skomplikowanej dokumentacji” – podkreśla Maciej Majewski.
Doradzanie w sektorze rolno-spożywczym jest szczególnie cenne przy wzrastającym zapotrzebowaniu na żywność i konieczności sprostaniu nowym wymaganiom. Jak prognozuje FAO popyt na artykuły spożywcze wzrośnie do 2050 roku aż o 70%. Wyzwanie na miarę czasów.
=====================================================
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku.
Kontakt: Tel. 601-230-248