Kurczak z wolnego wybiegu – zdrowa i ekologiczna żywność dla każdego
Kurczak z wolnego wybiegu to mięso z hodowli ekologicznych. Zwierzęta tam mają sporo miejsca do spacerów i są karmione naturalnymi i zdrowymi paszami. Tego rodzaju produkt spełnia najwyższe standardy jakości.
Kurczak z certyfikatem ekologicznym
Kurczak posiadający certyfikat ekologiczny jest bardzo cennym produktem, ponieważ zawiera ogromną ilość cennych wartości odżywczych. Zawiera m.in. sporo białka i równocześnie niewiele tłuszczu – co wypada znakomicie w porównaniu np. do mięsa wieprzowego, które jest niezwykle popularne w Polsce. Drób, a szczególnie kurczak z certyfikatem EKO, jest lekkostrawny. Ze względu na te właściwości, mięso z kurczaka jest wykorzystywane na diecie odchudzającej, lekkostrawnej oraz diecie przeznaczonej dla sportowców. Warto również zaznaczyć, że jest to artykuł spożywczy, który jest najbardziej preferowany zarówno przez dzieci, jak i osoby starsze.
Jak wygląda hodowla kurczaka z wolnego wybiegu?
Pierwszą rzeczą, jaką robią hodowcy jeszcze przed rozpoczęciem hodowli, jest wybór odpowiedniej rasy drobiu. Wybiera się takie, które rzadko chorują i są przystosowane do samodzielnego pobierania pokarmu na zewnątrz. Kurczak z wolnego wybiegu ma dostęp przez wiele godzin do dużej przestrzeni, na której może spacerować, do zdrowego pożywienia, świeżej wody i światła słonecznego. Zwierzęta spożywają nie tylko paszę, ale i dodatki w postaci ziół, drobnych owoców, ślimaków i dżdżownic, czyli składników wspomagane są naturalne procesy trawienia drobiu. Warto zaznaczyć, że kury mają duże zapotrzebowanie na minerały – właśnie dlatego w gospodarstwach ekologicznych otrzymują dodatkowo skorupki jaj z wolnego wybiegu, popiół drzewny, susz z nasion pokrzywy czy rozdrobnione igliwia sosny i jodły, które są niezwykle bogate właśnie w dobroczynne składniki.
Kurczak bez antybiotyków
W gospodarstwach ekologicznych zwykle nie używa się antybiotyków. Przede wszystkim wybiera się rasy, które są odporne na choroby. Dzięki temu takim zwierzętom nie trzeba niczego podawać, jednak w razie konieczności hodowcy muszą to zrobić, by wyleczyć zwierzęta. Kurczak bez antybiotyków jest zdrowy i smakuje o wiele lepiej od innych produktów tego typu.
Kurczak bez hormonów
Drób z wolnego wybiegu jest nie tylko bez antybiotyków, ale to również kurczak bez hormonów. W ekologicznych hodowlach nie stosuje się żadnych preparatów, które mają przyspieszyć bądź zwiększyć wzrost zwierząt. A pasze stosuje się tylko naturalne, bez GMO, czyli żywności modyfikowanej genetycznie.
Gdzie kupić ekologicznego kurczaka?
Wszelkie ekologiczne i zdrowe produkty żywnościowe powinno się kupować ze sprawdzonych miejsc. Najlepszym rozwiązaniem będą sklepy ze zdrową żywnością, takie jak https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-kurczak ,które skupiają się na sprzedaży takich artykuł. Odradza się wybieranie wielkopowierzchniowych marketów. Tylko w sprawdzonych miejscach można mieć pewność, że artykuły są zdrowe i pozbawione niepożądanych substancji.