Największy w Polsce ośrodek badania żywności
Nowe
kierunki studiów, specjalistyczna aparatura za 30 mln zł, nowe budynki
i projekty badań naukowych…
. UWAGA na chemiczne dodatki…
. Ekologiczne mleko
dzięki którym rozwijać się będzie produkcja
żywności ekologicznej – to wszystko składa się na projekt Zalesie Uniwersytetu Rzeszowskiego. Na Podkarpaciu powstanie najważniejszy w Polsce ośrodek badań żywności ekologicznej – pisze Gazeta Wyborcza.
Na Zalesiu Uniwersytet Rzeszowski rozpoczął pierwszą w kraju inwestycję, która jest finansowana ze środków programu Rozwój Polski Wschodniej. – Na tym etapie jesteśmy liderem w Polsce. To promocja Uniwersytetu Rzeszowskiego i Podkarpacia. Podpisanie z nami, jako pierwszymi, umowy na realizację tego projektu oznacza, że są tu ludzie, którzy są w stanie takie działania podjąć i skutecznie je realizować – cieszą się władze Uniwersytetu.
Na Zalesiu powstaną dwa zupełnie nowe budynki, w których mieścić się będą Centrum Transferu Technologii i Badań Podstawowych z Centrum Konferencyjno-Naukowym oraz Centrum Innowacji i Wdrożeń w Przemyśle Spożywczym oraz Przetwarzania Biomasy i Odpadów na Energię. Gruntownie wyremontowany zostanie budynek Wydziałów Ekonomii, Biologiczno-Rolniczego oraz laboratorium, które później zostanie wyposażone w najnowszy sprzęt.
O tym projekcie mówi się, że jest wzorcowy. Jego największa zaleta to kompleksowość. Dr hab. Czesław Puchalski, prorektor ds. inwestycji na UR, wyjaśnia: – Projekt uwzględnia wszystkie aspekty wytwarzania żywności. W naszych laboratoriach będziemy się nią zajmować od etapu produkcji, poprzez przetwarzanie, aż po marketing gotowego produktu, by mógł konkurować na rynku z już istniejącymi. Ale to nie wszystko: podczas przetwarzania żywności powstają odpady. Zajmować się będziemy więc także przetwarzaniem biomasy, czyli masy roślinnej oraz odpadów organicznych i nieorganicznych na energię.
By to wszystko zrealizować, potrzebne są nie tylko nowe budynki i wyposażenie. – Ale i stworzenie nowych zespołów badawczych i praca w laboratoriach, która da określony efekt – mówi prorektor Puchalski.
Prowadzenie specjalistycznych badań będzie możliwe dzięki nowocześnie wyposażonym laboratoriom. – Dzięki środkom z projektu powstanie 600 m kw. laboratoriów. Tylko w tym roku kupimy sprzęt za 6 mln zł, a w przyszłym za 9 mln zł – zapowiada Puchalski.
W rzeszowskich laboratoriach pojawi się m.in. spektrofotometr absorpcji atomowej do dokładnej analizy zawartości pierwiastków za ok. 1 mln zł oraz mikroskop konfokalny za 1,5 mln zł. – To mikroskop, dzięki któremu analizuje się zmiany na poziomie komórki, procesy przenikania składników na podstawie mikrostruktury. Będziemy badać, jakie składniki decydują o jakości żywności mierzonej trwałością, walorami smakowymi i odżywczymi – wyjaśnia dr hab. Puchalski.
Zalesie chce się specjalizować w branży mięsnej, owocowo-warzywnej oraz mlecznej i piekarniczej. – Chcemy mieć ścisły związek z żywnością tu produkowaną, ze szczególnym zwróceniem uwagi na żywność ekologiczną, bo zapotrzebowanie na nią ciągle rośnie – podkreśla prorektor Puchalski.
Celem projektu będzie wypracowanie nowych technologii produkcji i przetwarzania żywności oraz biomasy na energię. Wśród zadań stawianych sobie przez naukowców jest np. opracowanie receptur dietetycznych wyrobów piekarniczych, wytwarzanie bioetanolu jako paliwa do silników czy prace nad przeciwutleniaczami.
By nowe rozwiązania, które uda się tu wypracować, trafiały do najbardziej zainteresowanych, powstanie Centrum Konferencyjno-Naukowe. – Będzie ono służyło transferowi wiedzy pomiędzy naukowcami a producentami. Na Podkarpaciu jest najwięcej producentów żywności ekologicznej, a nie ma zaplecza badawczego. Gdy zrealizujemy projekt, Zalesie stanie się wiodącą jednostką w Polsce w zakresie analiz i badań technologii dotyczących żywności ekologicznej – zapowiada prorektor Puchalski.
Pomysł na taki rozwój kampusu na Zalesiu zrodził się w sierpniu 2006 roku. – Kiedy pojawił się na liście indykatywnej, zabraliśmy się za przygotowywanie dokumentacji technicznej. I choć preumowa na jego realizację została podpisana w marcu 2008, my już wcześniej tworzyliśmy kierunki studiów, które są jednym z elementów całego projektu – wyjaśnia prorektor Puchalski. Chodzi tu o studia magisterskie na kierunkach rolnictwo i ochrona środowiska (powstały w 2007) oraz architektura krajobrazu oraz technologia żywności i żywienia człowieka (pierwszy nabór był w tym roku).
Źródło: portalspozywczy.pl