Prosta pielęgnacja i zbiór ziół

Zioła uprawiane nawet na niewielkiej powierzchni dają wiele korzyści, wykorzystywane są w stanie świeżym, a także dekorują działkę, ogród czy balkon.

Dobra jakość naszych ziół zależy od wielu czynników: od odpowiedniego stanowiska (zaciszne i słoneczne), od żyzności gleby i jej wilgotności, temperatury powietrza i gleby. Duży wpływ ma także pogoda (słońce, deszcz, wiatr) oraz zabiegi pielęgnacyjne.

Podlewanie – zioła należy podlewać z umiarem i z wyczuciem. W dni wiosenne i letnie (zwłaszcza upalne), miejsca gdzie uprawiamy zioła, mogą szybko wysychać. Szczególnie na utratę wody narażone są rośliny, które są uprawiane w doniczkach i skrzynkach. Wówczas nawet gatunki śródziemnomorskie, dość odporne na suszę, potrzebują dostarczania wody rano i czasami wieczorem.

Woda do podlewania ziół powinna mieć temperaturę otoczenia. Roślin w pojemnikach nie wolno zalewać, nie podlewać na zapas. Wodę dawkuje się umiarkowanie, tak aby nie dopuścić do niebezpiecznego przesuszenia podłoża, ani do zalania środowiska korzeniowego, gdyż wtedy korzenie nie mogą oddychać i zioła będą powoli zamierać. Jeśli jest mokra wiosna, to należy glebę wokół ziół przewietrzać, używając małego aeratora lub małych pazurków ogrodniczych.

Zbyt dużej ilości opadów i wysokiej wilgotności powietrza nie lubi większość ziół, a szczególnie bazylia, majeranek, melisa. Szybko pojawiają się na nich choroby grzybowe. Jeśli bazylia rośnie w gruncie, to w razie długotrwałych, obfitych opadów można nad nią ustawić daszek z folii.

Przerzedzanie ziół – jednoroczne rośliny przyprawowe uprawiane z siewu, np. cząber, kolendra czy rukola, po wzejściu, kiedy siewki maja po kilka cm wysokości, należy przerwać co 12 – 15 cm. Zioła wieloletnie, rosnące ekspansywnie, jak np. estragon, lebiodka, mięta, melisa czasami trzeba także przerzedzać, ograniczać im rozrastanie się, wycinając zbędne kępy roślin wraz z częścią podziemną.

W tym okresie trzeba szczególnie często usuwać chwasty, spulchniać międzyrzędzia, aby nie dopuścić do zagłuszenia roślin przez chwasty. Ten zabieg jest ważny, zanim niektóre zioła się rozkrzewią, czy utworzą większa rozetę liści.

Cięcie – w czerwcu (2-3 tygodnie po posadzeniu) bazylia i majeranek wymagają przycięcia wierzchołka pędu – sekatorem lub nożyczkami. Z kątów liści na przyciętym pędzie głównym wyrosną liczne pędy boczne. Rośliny po takim zabiegu silnie się rozkrzewiają i uzyskujemy więcej masy zielonej. U rozmarynu rosnącego zwykle w pojemnikach można prowadzić kilkukrotne cięcie pędów kształtujące formę. Tniemy tez melisę, lebiodkę, mięte, szałwię. Regularne podcinanie bardzo pobudza ich wzrost. U lubczyku czy arcydzięgla wycinamy pojawiające się pędy kwiatostanowe.

Nawożenie – w drugiej połowie czerwca zioła możemy zasilić roztworem popularnych płynnych nawozów wieloskładnikowych. Nawozy stosuje się tylko doglebowo. Po pierwszym większym zbiorze – przeważnie w lipcu – można ponownie zasilić ścięte rośliny, aby przyśpieszyć ich odrastanie. Zioła uprawiane w pojemnikach zasila się częściej.

Ochrona – w czasie wegetacji obserwujemy rośliny, czy nie pojawiły się na nich choroby i szkodniki. Młode liście bazylii często uszkadzane są przez rolnice i ślimaki, wygryzają one w liściach duże otwory. Szkodniki te żerują w nocy i w ciągu dnia ich nie widać. Przeciwko ślimakom skuteczne jest ściółkowanie gleby włókniną albo stosowanie innych mechanicznych przeszkód (np. suchy popiół, warstwa suchych trocin).

Gdy lato jest ciepłe i deszczowe, na niektórych ziołach może się pojawić biały nalot na liściach, jest to objaw wystąpienia mączniaka prawdziwego. Przy małym nasileniu choroby rośliny należy opryskać biologicznym preparatem Grevit, ale jeśli większa część liści jest zaatakowana przez te chorobę, to pędy należy ściąć i zniszczyć.

Zbiór – zioła regularnie zbieramy, ścinamy nawet wówczas, gdy zebranych nie zużytkujemy na bieżąco, należy je wówczas zasuszyć lub zamrozić. Zioła zawierające olejki eteryczne zbiera się na początku kwitnienia. Ziele najlepiej ścina się w godzinach popołudniowych w słoneczny dzień. Ziele o dużym udziale liści zrywa się rano, kiedy obeschnie rosa i zanim zacznie się upalny dzień, aby liście miały jeszcze turgor, nie były zwiędnięte.

Zioła suszy się w miejscu zacienionym i przewiewnym. Jeśli zachodzi potrzeba suszenia w suszarni ogrzewanej należy pamiętać, aby temperatura suszenia nie była wyższa niż 35°C. Ziół w trakcie suszenia nie należy przewracać i kruszyć, ani dokładać nowych partii świeżych liści. Prawidłowo wysuszone zioła powinny mieć barwę liści sobie właściwą (zielonkawą) i swoisty zapach.
Przechowuje się je w szczelnych pojemnikach bez dostępu światła.

Bogatą ofertę nasion ziół znajdziecie Państwo w Sklepie Świat Kwiatów https://sklep.swiatkwiatow.pl/

 

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo