Rodzaje filtracji wody i czym one się różnią
Dla osób pragnących prowadzić zdrowy tryb życia i chronić zdrowie swej rodziny, dostęp do czystej i wolnej od zanieczyszczeń wody jest sprawą bardzo ważną. Woda, z której korzystamy na co dzień pochodzi z wodociągów, a jej stan – mimo działalności stacji uzdatniania wody – może budzić wiele wątpliwości.
Przestarzałe wodociągi sprawiają, że w tak cennej dla zdrowia wodzie pojawiają się szkodliwe bakterie oraz niebezpieczne dla zdrowia metale ciężkie. Filtry wody, które coraz częściej pojawiają się w domach dbających o zdrowie Polaków, pozwalają poprawić stan „kranówki” i uczynić ją czystszą i zdrowszą. Jak filtrować wodę w domu i jakie są wadu i zalety poszczególnych metod?
Filtry dzbankowe – filtrowanie „z grubsza”
To najpopularniejsze filtry wody, łatwo dostępne i o prostej konstrukcji. Technologia filtrowania polega na grawitacyjnym przepływie wody przez filtr wypełniony węglem granulowanym, poprawiającym smak i zapach wody, redukującym osad i niektóre związki chemiczne. Niestety, takie filtrowanie wody nie jest zbyt dokładne.
Dzbanki filtrujące posiadają filtry, których „oczka” o wielkości od 50 mikronów (słabsze urządzenia) do 5 mikronów (lepsze urządzenia) nie zatrzymują wielu niebezpiecznych substancji, a także mikroorganizmów – wielu bakterii i cyst, których wielkość nie przekracza 50 mikronów. Dla niektórych wadą tego rozwiązania może być długi czas oczekiwania na przefiltrowaną wodę i konieczność częstego zakupu i wymieniania wkładu filtrującego.
Filtrowanie z odwróconą osmozą
Oprócz filtrów dzbankowych dostępne są również zestawy do filtrowania wody, działające na zasadzie odwróconej osmozy. Jednak i one, mimo wysokiej ceny i długiego procesu oczyszczania wody, nie są wystarczającym rozwiązaniem dla miłośników zdrowego stylu życia. Dlaczego? Wraz z zanieczyszczeniami z wody usuwane są wszelkie minerały, zatem osoby korzystające z takich filtrów muszą się dodatkowo zatroszczyć o zamontowanie mineralizatora. Cały proces filtrowania wody jest drogi i mało wydajny. Ze 100 litrów wody z kranu po procesie filtracji do użytku nadaje się zaledwie ¼, czyli około 25 litrów. Aż 75 litrów cennej wody trafia ponownie do kanalizacji. Większe zużycie wody i energii oraz cena samych filtrów sprawiają, że na taką opcję decyduje się stosunkowo niewiele osób.
Filtry do wody podzlewowe
To popularne i uniwersalne rozwiązanie, znajdujące coraz większe zastosowanie. Dzięki zaawansowanej technologii filtracji 0,5 mikrona, filtry posiadające ten parametr są w stanie oczyścić wodę do parametrów wody butelkowanej. To ok. 100 razy lepsza filtracja niż w popularnych filtrach dzbankowych. Podzlewowe filtry wody nie wymagają czyszczenia, częstej wymiany wkładów, ani gotowania wody przed spożyciem. Nie zajmują dużo miejsca w kuchni, gdyż montowane są pod zlewem, a czysta woda do picia, gotowania, płukania owoców i warzyw, jest zawsze na wyciągnięcie ręki, bez żadnych ograniczeń.
Informacje na temat filtrów do wody można znaleźć na stronie www.filtrydodomu.pl
pl