Skąd pochodzą pistacje?

Skąd pochodzą pistacje? Co sprawiło, że od lat są uważane za zdrową i smaczną przekąskę? Może zaczniemy od tego, że pistacje są nazywane orzechami miłości. Ich inna nazwa to zielone migdały.

Najczęściej w Polsce można je spotkać w mniej zdrowej wersji, czyli z dużą ilością soli. Równie smaczne są bez niej, o czym warto się przekonać. Pistacje świetnie smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do różnego rodzaju dań, śniadań czy przekąsek. Można je spożywać niezależnie od pory dnia. Do sałatek najlepiej dodawać je po uprażeniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. Stanowią one ciekawszą alternatywę dla popularnego słonecznika.

Orzechy pistacjowe są znane już od tysięcy lat! Drzewo pistacjowe jest jednym z najstarszych drzew orzechowych. Wspominano o nim już nawet w Biblii. Pistacje pochodzą z Bliskiego Wschodu, a źródła historyczne podają, że można je było spotkać już 7000 lat przed naszą erą. Najlepszym dowodem na to są wykopaliska w Turcji. W grocie, poza ziarnami zbóż, nasionami grochu i migdałami, były również… pistacje.

Oczywiście 7000 lat przed naszą erą orzechów pistacjowych nie można było zaliczyć do popularnych produktów spożywczych, dlatego na ich zakup mogły sobie pozwolić wyłącznie osoby mieszkające na dworze królewskim. W tamtym czasie pistacje były uznawane za przysmak dostępny tylko dla najbogatszych. Legendy mówią również o tym, że były one ulubioną przekąską królowej Saby, słynnej wieszczki.

Jakie były dalsze losy pistacji?

Aby je poznać, musimy przenieść się do Rzymu, a następnie do Kalifornii. Cesarz Witeliusz przywiózł pistacje do Rzymu w I w. n. e. Natomiast w latach 30. XX wieku w Kalifornii zaczęto po raz pierwszy uprawiać te orzechy. Z czasem uprawa się rozrosła na światową skalę i tak pistacje trafiły na sklepowe półki.

W ramach ciekawostki wspomnimy jeszcze o tym, że orzechy pistacjowe swoją popularność zdobyły na samym początku w Stanach Zjednoczonych. Stało się to za sprawą lodów pistacjowych – ich sekretna receptura została opracowana przez Jamesa W. Parkinsona w Filadelfii.

Wiemy już, skąd wzięły się te pyszne orzechy. Warto jeszcze wyjaśnić, dlaczego są zdrową przekąską, jak działają na ludzki organizm i w jaki sposób można je wykorzystywać na co dzień w kuchni.

Jakie są właściwości pistacji?

Pistacje mają właściwości prozdrowotne. Mogą pomagać w zbilansowaniu w organizmie poziomu dobrego oraz złego cholesterolu. Pistacje mają również właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwstarzeniowe. To sprawia, że mają pozytywne działanie na cały organizm. Są polecane przy takich problemach zdrowotnych, jak objawy menopauzy czy trudności z widzeniem u osób starszych.

Witaminy w orzechach pistacjowych

Poza witaminami, o których będziemy tutaj jeszcze więcej wspominać, w orzechach pistacjowych znajdują się następujące substancje odżywcze: luteina, żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk. W orzechach pistacjowych są obecne również duże ilości γ-tokoferolu oraz fitosteroli.

Natomiast jeżeli chodzi o witaminy, to możemy tutaj wymienić między innymi: witaminę C i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9).

Na co wpływa pozytywnie jedzenie tych orzechów?

Pistacje są szczególnie polecane osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Jednak jest to tak powszechny problem zdrowotny, że można po nie sięgać również profilaktycznie. Kolejną grupą osób, które powinny jeść pistacje, są cukrzycy. Orzechy pistacjowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, pomagają kontrolować zarówno poziom glukozy we krwi, jak i ciśnienie tętnicze.

Pistacje działają korzystne na wzrok oraz na funkcjonowanie układu pokarmowego. Charakteryzują się wysokim poziomem błonnika, który pozwala uregulować metabolizm – ta zdrowa przekąska przeciwdziała między innymi zaparciom. Spożywane w niewielkich ilościach wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała i zwiększają ilość korzystnych dla zdrowia jelit bakterii.

Jak można wykorzystać orzechy pistacjowe w kuchni?

Pistacje można spożywać na surowo lub po uprażeniu na patelni. Mają lekko słodkawy smak. Można je dodawać zarówno do dań słodkich, jak i wytrwanych, znalazły także zastosowanie w cukiernictwie. Stanowią doskonały i zdrowy dodatek do marcepanów, strucli, lodów, tortów czy budyniów. Równie wspaniale smakują w połączeniu z mięsem czy ryżem. Można je dodawać zarówno do przystawek, jak i do dań głównych.

Bardzo często orzechy pistacjowe są wykorzystywane w kuchni tureckiej. Stanowią one podstawę najbardziej znanego na świecie tureckiego deseru, czyli baklawy. W największym skrócie są to warstwy ciasta przekładane siekanymi orzechami pistacjowymi i miodem.

Czy wiesz, że…

Pistacje mają swoje własne święto. Wypada ono zawsze 26 lutego. Jest to Dzień Pistacji. Warto go uczcić, kupując sobie opakowanie tych pysznych orzechów oraz zamawiając w restauracji potrawę z ich dodatkiem. Pistacje mają w swoim składzie ponad 30 witamin i fitoskładników. Są silnym antyoksydantem i pozytywnie wpływają na wiele obszarów organizmu. To wszystko sprawia, że zasługują one na swoje własne święto!

 

Artykuł sponsorowany

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo