Środowisko naturalne coraz mniej „naturalne”
Chemia obecna w wielu dziedzinach życia sprawia, że ludziom ciężko jest uniknąć kontaktu z niebezpiecznymi substancjami. W krajach uprzemysłowionych jedna osoba na trzy jest na coś uczulona.
Obrona klimatu nie jest przestępstwem
Częste jest też występowanie nieznanych dotąd chorób skóry. Lekarze podejrzewają, że przyczyną mogą być toksyny wchłonięte przez nasze organizmy. Nowe związki testowane są na myszach, królikach i owadach, ale tak naprawdę nikt nie może przewidzieć jak ten sam środek zachowa się w naszym organizmie.
Powietrze które wdychamy może szkodzić naszemu zdrowiu, powodować choroby dróg oddechowych, wady wzroku . Szczególnie niebezpieczne są związki z dwutlenkiem siarki i dwutlenkiem azotu.
Dziś lepiej znamy obszary działalności przemysłu, w wyniku których tworzone są gazy szkodliwe dla zdrowia. Czynniki które najbardziej wpływają zmniejszenie warstwy ozonowej to freony oraz metan i tlenki azotu. Zmniejszenie tarczy ochronnego ozonu jest niebezpieczne, gdyż jest rodzajem tarczy, chroniącej życie na Ziemi przed szkodliwym promieniowaniem nadfioletowym UVC (dł. fali >280 nm.), oraz częściowo UVB (280-320 nm.). Likwidacja tej osłony zagraża naszemu zdrowiu.
Nad miastami unosi się trujący smog, powstający z mieszaniny różnych substancji chemicznych. Głównym składnikiem smogu jest ozon który na dużych wysokościach jest gazem chroniącym życie, a staje się trucizną, gdy gromadzi się w niższych partiach atmosfery.
Przemysł chemiczny jest źródłem emisji do powietrza takich zanieczyszczeń jak pył przemysłowy oraz substancje lotne. Dostając się do naszych dróg oddechowych, są potencjalnym źródłem wielu schorzeń.
Substancje chemiczne emitowane przez zakłady przemysłowe:
Dwutlenek azotu drażni spojówki oraz śluzówki oraz prowadzi do podrażnienia dróg oddechowych i płuc.
Znane są także sytuacje śmiertelnych zatruć chlorem i amoniakiem.
Typowymi skutkami dłuższej ekspozycji na zanieczyszczenia powietrza są utrata odporności na zakażenia oraz stany depresyjne.
Zastosowanie nawozów sztucznych oraz pestycydów wpływa dodatnio na wydajność i zbiory ale ujemnie na stan gleb. Nawozy i pestycydy zatruwają ziemię. Gleba, naszpikowana metalami ciężkimi, będzie wpływać na poziom produkcji rolniczej lub stan wód podziemnych przez najbliższe kilkadziesiąt lat.
90% trucizn przyjmujemy wraz z pokarmem. Rośliny gromadzą w swoich tkankach metale z gleby. Produkty mleczne i mięsne są przesiąknięte truciznami, które często powodują uszkodzenia wątroby i systemu nerwowego. Truciznami skażone są ryby, zwierzęta, a na koniec spożywający je ludzie.
www.Ecoportal.com.pl, Julian Z. Pankiewicz