UWAGA na chemiczne dodatki do żywności
Lista szkodliwych i podejrzanych składników E dodawanych lub
stosowanych do produkcji żywności, jako konserwanty, barwniki,
pigmenty, antyutleniacze, stabilizatory, zagęszczacze.
Pełna lista dodatków E, zarówno niebezpiecznych jak i nieszkodliwych jest dostepna jest tutaj.
Symbol E | Nazwa | Zastosowanie (m.in.) | Uwagi |
Barwniki i pigmenty | |||
E 102 | tartrazyna | napoje w proszku, esencje owocowe, musztarda |
NIEBEZPIECZNY |
E 103 | ZABRONIONY | ||
E 104 | żółcień chinolinowa | niektóre wyroby cukiernicze | szkodliwy w dużych ilościach |
E 105 | ZABRONIONY | ||
E 110 | żółcień pomarańczowa | marmolady, żele, guma do żucia |
NIEBEZPIECZNY |
E 111 | ZABRONIONY | ||
E 120 | karmin / kwas karminowy | różne | NIEBEZPIECZNY |
E 122 | azorubina, chromotrop | dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy |
podejrzany (zabroniony w Polsce) |
E 123 | amarant | różne | NIEBEZPIECZNY (w niektórych krajach zabroniony) |
E 124 | róż koszenilinowa | cukierki pudrowe | NIEBEZPIECZNY |
E 125 | ZABRONIONY | ||
E 126 | ZABRONIONY | ||
E 127 | erytrozyna / tetrajodofluoresceina |
wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane |
NIEBEZPIECZNY |
E 130 | ZABRONIONY | ||
E 131 | błękit patentowy | kosmetyki, drażetki | NIEBEZPIECZNY (możliwe działanie rakotwórcze) |
E 141 | zwiazek miedziowy chlorofilu |
barwienie groszku konserwowego |
podejrzany |
E 142 | zieleń lisaminowa | barwienie słodyczy | NIEBEZPIECZNY (rakotwórczy) |
E 150 | karmel | wyroby cukiernicze | podejrzany |
E 151 | czerń brylantowa | barwnik słodyczy żelowych | podejrzany |
E 152 | ZABRONIONY | ||
E 171 | dwutlenek tytanu | guma do żucia, drażetki, pasta do zębów |
podejrzany (zabroniony w Polsce) |
E 172 | wodorotlenek żelaza | stosowany rzadko | podejrzany |
E 173 | glin / aluminium | dekoracja słodyczy | podejrzany |
Konserwanty | |||
E 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219 |
benzoesany | m.in. napoje gazowane, marynaty, konserwy |
NIEBEZPIECZNE (możliwe działanie rakotwórcze) |
E 220 | dwutlenek siarki | soki, koncentraty | szkodliwy |
E 221, 222, 223, 224, 226, 227 |
siarczany, wodosiarczany, pirosiarczany |
różne | NIEBEZPIECZNE |
E 230, 231, 232, 233 | difenyl / bifenyl, fenol, fenolan |
stosowany do zabezpieczania skórki owoców cytrusowych |
NIEBEZPIECZNE |
E 234 | niazyna | sery topione, antybiotyki | podejrzny |
E 239 | heksamina | różne | NIEBEZPIECZNY (możliwe działanie rakotwórcze) |
E 249, 250 | azotyny sodu i potasu | szkodliwe (powoduja nadcisnienie) |
|
E 251 | azotany sodu | m. in. sery topione | |
E 252 | azotan potasu | sery topione | |
Antyutleniacze, stabilizatory |
|||
E 310, 311, 312 | gallusany: propylu, oktylu, dodecylu |
płatki ziemniaczne, guma do żucia |
szkodliwe w dużych ilościach |
E 320 | butylo-hydroksy-anizol | biszkopty, tłuszcze piekarskie |
szkodliwe (wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu) |
E 321 | butylo-hydroksy-toluen | guma do żucia, opakowania żywności |
|
E 330 | kwas cytrynowy | różne | NIEBEZPIECZNY ( możliwe działanie rakotwórcze) |
E 338 | kwas fosforowy | napoje | szkodliwe (zakłócanie procesu trawienia) |
E 339, 340, 341 | odmiany kwasu ortofosforowego |
sery, proszek do pieczenia | |
Zagęszczacze (emulgatory) |
|||
E 407 | karagen | desery mleczne, galaretki w proszku, dżemy, keczup |
szkodliwy (zakłócanie procesu trawienia) |
E 422 | glicerol, gliceryna | wyroby cukiernicze | podejrzany |
E 450, 451a, 451b | fosforany, polifosforany | sery topione | szkodliwe (zakłócanie procesu trawienia) |
E 507 | kwas solny | podejrzany | |
E 524 | wodorotlenek sodu | słone paluszki | środek o działaniu żrącym |
Lista została przygotowana w oparciu o kilka opracowań. W przypadku niektórych dodatków "E" istniały różnice w ocenie szkodliwosci, stąd możliwość wystąpienia pewnych niedokładności. |