Uważaj! To jedzenie może zabić
Ty też ryzykujesz życiem? Rosyjska „Pravda” opublikowała listę produktów, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. Mogą spowodować natychmiastową śmierć.
Na samym szczycie tej listy umieszczono popularnego hot-doga, przed którym ostrzega Amerykańskie Stowarzyszenie Pediatrów. Według ich danych 17 proc. uduszeń dzieci spowodowanych jest zbyt jego szybkim jedzeniem. Ale nikt nie zamierza zmieniać jego kształtu.Producenci informują o niebezpieczeństwie na etykietach.
Oto lista niebezpiecznych produktów:
1. Ryba Fugu- zawiera niezwykle silną trucizną tetrodotoksynę. Cała ryba ma jej tyle, że może zabić 30 osób. Jest luksusowym przysmakiem. Nauka jej przyrządzania tak, by nie zabiła konsumującego może potrwać nawet kilka lat.
2. Owoc Aki – toksyczny owoc z Jamajki. Można go spożywać tylko, gdy jest dojrzały. Wymaga też specjalnego przyrządzania. Spożycie w złej postaci grozi śpiączką, lub śmiercią.
3. Orzeszki ziemne – popularna przekąska jest bardzo silnie alergiczna. Potrafi wywołać ataki, które w najlżejszym przypadku kończą się wizytą w szpitalu.
4. Sałta, szpinak, rukola – rewelacyjne środowisko dla rozwoju niezwykle groźnego Nirovirusa, bakterii coli i salmonelli – o ile są niemyte. Na 363 przypadków zatrucia warzywami, 240 jest efektem zjedzenia takich produktów.
5. Tuńczyk – to jedna z najbardziej popularnych ryb na świecie o bardzo wątpliwej reputacji, szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Dziecko może cierpieć później na zaburzenia układu nerwowego.
Źródło informacji: www.english.pravda.ru