Wegetarianizm a ryzyko nowotworów
Duże badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że
wegetarianie są w mniejszym stopniu narażeni na rozwój nowotworów niż
osoby jedzące mięso. Okazuje się jednak, że nie dotyczy to wszystkich
rodzajów nowotworów.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii ustalili, że dieta
wegetariańska, która, jak wykazały wcześniejsze badania, może chronić
przed rakiem, nie ma wpływu na rozwój raka jelita grubego, który
znajduje się w czołówce nowotworów będących najczęstszymi przyczynami
zgonów.
W badaniach uczestniczyło ponad 61 tys. Brytyjczyków praktykujących
trzy różne diety. Były to osoby jedzące mięso, jedzące zamiast mięsa
ryby oraz nie jedzące ani mięsa ani ryb.
Wśród osób, które wyłączyły ze swego
jadłospisu mięso, naukowcy zauważyli znacznie mniejszą zachorowalność
na raka żołądka, raka pęcherza moczowego i białaczkę, jednak nie na
raka jelita grubego, jak sugerowały niektóre wcześniejsze badania. U 33
proc. osób jedzących mięso rozwinęła się jakaś forma nowotworu.
W przypadku wegetarian – u 29 proc.
Ryzyko zachorowania na raka żołądka było u wegetarian trzy razy
mniejsze niż u osób jedzących mięso. Podobnie, ryzyko szpiczaka
mnogiego, nowotworu układu krwiotwórczego, było mniejsze o 75 proc.
Przyczyny tych zależności nie są jasne – mówią naukowcy.
Najważniejsza jest równowaga
Czy ze względów zdrowotnych przeszłabyś na dietę wegetariańską?
Już wcześniejsze badania dowiodły, że spożywanie czerwonego
i przetworzonego mięsa jest związane z większym ryzykiem raka żołądka.
Ustalono, że przetworzone termicznie mięso może zawierać karcynogeny
oraz związki N-nitrozowe, które mogą powodować uszkodzenia DNA.
Jak jednak zaznaczają eksperci, badania te nie są jeszcze dowodem na
to, że osoby spożywające mięso powinny z niego zrezygnować.
Najważniejsza jest zdrowa i zrównoważona dieta bogata w owoce i warzywa.
Dieta wegetariańska zawiera zazwyczaj mniej tłuszczu oraz więcej
błonnika, ale osoby, które ją stosują powinny upewnić się, że
dostarczają swojemu organizmowi wystarczające ilości białka i witamin,
zwłaszcza witaminy B12, którą zawierają głównie produkty pochodzenia
zwierzęcego.
źródło informacji: PAP