Zestresowana i zdrowsza

O szkodliwości herbicydów powiedziano i napisano wiele, dlatego mało kto spodziewałby się tego, co ogłosili ostatnio badacze z University of Tennessee.

 

Wg nich, jeden z odchwaszczaczy – mezotrion – sprawia, że
kukurydza staje się bogatsza w składniki odżywcze.

Amerykanie przyglądali się wpływowi herbicydów na
właściwości prozdrowotne upraw. To pierwsze tego typu studium. Z
pewnością nie wszystkie chemikalia będą wpływać korzystnie na jakość
plonów, ale naukowcy z Knoxville mają nadzieję, że uda im się
zidentyfikować więcej takich przypadków jak kukurydza. Podkreślają, że
choć herbicydy są stosowane już od dłuższego czasu, dotąd nikt nie
sprawdzał, jak oddziałują na odżywczość roślin.

Mezotrion to
syntetyczny herbicyd trójketonowy. Rolnicy stosują go na uprawach
różnych odmian kukurydzy, w tym cukrowej. Związek ten oddziałuje na
zdolność chwastów dwu- i niektórych jednoliściennych do wytwarzania
karotenoidów – barwników, które m.in. umożliwiają absorbowanie
promieniowania świetlnego, chronią przed szkodliwym wpływem słońca i są
przeciwutleniaczami (to właściwość szczególnie cenna przy zapobieganiu
nowotworom lub chorobom serca, czyli dla osób raczących się w tym celu
marchwią lub szpinakiem). Gdy rośliny potraktuje się mezotrionem, tracą
karotenoidy i chlorofil, stają się białe i umierają. Giną z powodu
śmiertelnego wysmażenia – podsumowuje Dean Kopsell.

Naukowcy z University of Tennessee przetestowali wpływ mezotrionu na 3
odmiany kukurydzy cukrowej: 1) taką, która dobrze znosi oprysk, 2)
ginącą razem z chwastami i 3) ulegającą lekkiemu zbieleniu po
zastosowaniu herbicydu, ale odzyskującą ostatecznie dobrą formę. Po 45
dniach zebrano dojrzałe kolby i zbadano ziarno.

Ku zaskoczeniu Amerykanów w spryskanej kukurydzy występowało o 15%
więcej karotenoidów niż w roślinach kontrolnych. W największym stopniu
wzrosła zawartość zeaksantyny (C40H56O2), która występuje w siatkówce
ludzkiego oka i chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Kopsell uważa, że zaobserwowane zjawisko można wyjaśnić stresem.
Zaatakowane mezotrionem, kukurydze wytwarzają dodatkowe karotenoidy,
przez co stają się zdrowsze. Co ważne, w ziarnie nie wykryto
pozostałości herbicydu. Badacz nadmienia, że również z powodu stresu
uprawy ekologiczne mogą być zdrowsze od prowadzonych z użyciem środków
chemicznych. Te pierwsze muszą przecież samodzielnie walczyć o
przetrwanie.

Źródło: Discovery

Może Ci się również spodoba

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji tutaj . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz treść naszej nowej polityki a tutaj więcej informacji o Rodo