Zdrowa żywność BIO – moda czy rozsądek?
W ostatnich latach ekologia wkroczyła z rozmachem do wielu dziedzin życia – zarówno w domach, jak też i w firmach. Po wielu latach oswajania się z fast foodami, żywnością przetworzoną i szybkim, niezdrowym jedzeniem – wracamy na ścieżkę zdrowego żywienia i większej świadomości wyborów.
W ostatnich latach ekologia wkroczyła z rozmachem do wielu dziedzin życia – zarówno w domach, jak też i w firmach. Po wielu latach oswajania się z fast foodami, żywnością przetworzoną i szybkim, niezdrowym jedzeniem – wracamy na ścieżkę zdrowego żywienia i większej świadomości wyborów.
Taki trend popularyzowany jest także w mediach, ze względu na dbałość o środowisko, a także z uwagi na zalety zbilansowanej diety. Co ważne, dziś w sklepach można znaleźć już mnóstwo naturalnych wyrobów, które są odpowiedzią na zróżnicowane potrzeby konsumentów. Nie trzeba już wyjeżdżać na wieś, aby zaopatrzyć się w wysokojakościowe produkty żywnościowe, kosmetyki, a nawet ekologiczną chemię gospodarczą.
Zdrowa żywność bio – moda, czy rozsądek?
Zwolennicy naturalnej żywności doskonale wiedzą, że wysokiej jakości produkty dostarczają sporo cennych witamin i minerałów oraz potrafią realnie i odczuwalnie wpłynąć na nasze samopoczucie niemalże z tygodnia na tydzień. Wybór takich produktów jest coraz większy, z uwagi na duże zainteresowanie tematyką zdrowego stylu życia. Śmiało można powiedzieć, że każdy wymagający klient – uczulony na laktozę, bezglutenowy, vege – znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Oferty sklepów uwzględniają rozmaite upodobania smakowe, co zdecydowanie ułatwia zakup wielu odżywczych specjałów. Co ważne – szeroki wybór ekologicznych produktów dostępny jest w sprzedaży online. W sklepach internetowych ze zdrową żywnością można zakupić zarówno półprodukty przeznaczone do przyrządzenia pysznych dań, jak też produkty gotowe do spożycia – właściwie z każdej grupy: przystawki, desery, półprodukty, dania główne, przekąski czy napoje.
Herbaty i kawy organiczne – nieocenione walory odżywcze i smakowe
Jedną z kategorii produktów, której warto poświęcić więcej uwagi są herbaty i kawy. W każdym domu znajdą się smakosze „małej czarnej” lub aromatycznego napoju herbacianego. W zdrowej kuchni nie powinno zabraknąć dobrych, organicznych herbat i kaw pochodzących ze świadomych, niewielkich upraw, które oferowane są przez znawców i profesjonalistów w tej dziedzinie. Od razu można się przekonać, że wybór jest ogromny, co z pewnością usatysfakcjonuje prawdziwych koneserów. Masówki spod brandów znanych korporacji nie mają się tu z czym równać, jeśli choć raz spróbujemy na przykład ręcznie zbieranej, naturalnej herbaty skalnej pochodzącej z dalekich Chin.
Wysokiej jakości herbaty pozyskiwanie są z kontrolowanych plantacji – takie zbiory to gwarancja doskonałego smaku i licznych walorów odżywczych. Wyselekcjonowane herbaty wyróżniają się dużą zawartością witamin i substancji mineralnych. Bezdyskusyjnie, takie mieszanki herbaciane zachwycają także wspaniałym smakiem i aromatem. Wśród polecanych gatunków herbat z pewnością warto zwrócić uwagę na delikatną i prozdrowotną herbatę białą, która ma już swoje grono zwolenników. Oferowane są rozmaite gatunki zielonych herbat zielonych i czarnych, a także ekskluzywne herbaty oolong. Nieco mniej znana jest wspomniana wcześniej herbata skalna, która zawiera unikalne witaminy i mikroelementy.
Dla entuzjastów kawy proponowane są specjalnie wyselekcjonowane ziarna. Warto wiedzieć, że na smak kawy i jej aromat w dużym stopniu wpływa lokalizacja plantacji oraz typ gleby. Za najlepszą i najzdrowszą uważana jest świeżo palona kawa, której ziarna pozyskiwane są np. ze zbiorów w Etiopii, Hondurasie czy w Meksyku.
Mając tak duży i łatwo dostępny wybór produktów naturalnych, oznaczonych zielonym listkiem BIO, możemy podjąć dobrą i świadomą decyzję, która realnie się przełoży na nasze zdrowie. Nie warto się zatem dłużej zastanawiać – czas zacząć dbać o nasz organizm, a ten z pewnością się odwdzięczy!
Artykuł sponsorowany