Czekolada bez grzechu łakomstwa
Czekolada cieszy się tak dużym zainteresowaniem – zwłaszcza w Polsce – że doczekała się swojego święta i to aż w dwóch terminach: 12 kwietnia i 4 września. Dietetycy uważają, że warto ją czcić raz na tydzień i zjadać kilka kostek.
Ale tej jak najbardziej gorzkiej, gdyż zbyt duży dodatek cukru ujemnie wpływa na poziom magnezu w organizmie.
Wspomniane wyżej silne zainteresowanie wyraża się w rosnącym apetycie – w 2015 roku –zjedliśmy jej o 4 % więcej niż w poprzednim roku.
Polacy nie należą jednak do czekoladożerców – statystyczny rodak zjada raptem 5 kg rocznie, gdy tymczasem konsument w czołówce krajów Europy dwa razy tyle. Zwłaszcza w czasach rozbuchanej kreatywności czekoladziarzy i erupcji nowych pomysłów na łączenia z zaskakującymi dodatkami.
Pojawiają się opisy kojarzenia czekolady z bekonem, gęsiną, kawiorem, serem gorgonzola -to Janusz Profus – maestro wedlowskiej czekolady. A na dopisanie kurczaka, sardynek i kalafiora zdecydował się słynny Ferran Adria – hiszpański szef kuchni „El Bulli. Na liście innowacji widnieją jeszcze suszone pomidory, miód i słód podebrany producentom whisky (czekolada do piwa?!).
Ale najwdzięczniejszymi dodatkami są owoce, orzechy i kawa. O aż o 30 takich połączeniach wie wszystko Weronika Mroczkowska technolog z Manufaktury Doti będącej członkiem Stowarzyszenia „Polska Ekologia.
-„ Już dwadzieścia pięć lat wytwarzamy smakowite owoce i orzechy w czekoladzie. Wykorzystujemy owoce kandyzowane i suszone oraz orzechy w czekoladach deserowej, mlecznej i białej. Klienci przepadają za migdałami w białej czekoladzie z dodatkiem cynamonu, a moim ostatnim pomysłem i wdrożeniem były orzechy laskowe stracciatella – słodkość orzecha w aksamitnej białej czekoladzie przełamana dodatkiem kawałków deserowej czekolady.
Smak każdej z naszych czekoladek znajdzie swoich wielbicieli, nawet te najbardziej ekstrawaganckie jak jarzębina lub rabarbar w czekoladzie. Mamy bardzo dużo pomysłów i ciągle pracujemy nad rozwojem naszych produktów„
Perspektywy rozwoju takich manufaktur są świetliste. Prognozy analityków BGŻ BNP Paribas w odniesieniu do horyzontu czasowego do 2020 r. dają czekoladzie wielce pocieszające zwiększenie konsumpcji o 7,5%. Jednocześnie pojawia się sygnał dotyczący dużego znaczenia dla nabywców faktu wyprodukowania żywności w Polsce. Według badań firmy Mintel 21% konsumentów polskich uważa, że czekolada jest zdrowa.
Równolegle rośnie zainteresowanie klientów zawartością składników i ekologicznym sposobem produkcji. Manufaktura Doti najnowszą linią owoców i orzechów BIO wpisuje się w oczekiwane trendy zdrowego odżywiania. Czekoladki oprócz certyfikatu BIO posiadają znak przekreślonego kłosa, który zapewnia że produkt jest bezpieczny i wolny od glutenu.
Ekologiczną linię produktów stanowią produkty o najwyższej wartości biologicznej, wykonane z wyselekcjonowanych surowców. Producent gorąco poleca organiczną żurawinę, banany, imbir, nerkowce w belgijskiej czekoladzie BIO o głębokim smaku i wysokiej zawartości masy kakaowej – 70%. Dla prawdziwych wielbicieli czekolady Doti proponuje ekologiczne surowe ziarno kakao pokryte belgijską czekoladą. Pycha, a jakie zdrowe….
Kakao i czekolada to wręcz superfood – źródło magnezu, chromu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, a ponad to poprawia nastrój i dodaje wigoru. Zawiera też przeciwutleniacze ważne w antyrakowej profilaktyce.
Przybywa amatorów tego wybitnie leczniczego pokarmu, cenionego już przez Majów i Azteków. Przybywa też manufaktur, gdzie tak ważna jest ręczna obróbka. Zjadamy więcej zdrowej czekolady, a na bombę kaloryczną są sposoby: Dorota Mroczkowska właścicielka „Doti” radzi :-„ codziennie podjadam nasze owoce i orzechy w czekoladzie, a moimi ulubionymi smakami są czarne porzeczki, wiśnie, truskawki i agrest w czekoladzie. W ramach zbilansowanej diety 2000 kcal można spokojnie dziennie zjeść 40 g czekoladek ( ok. 200 kcal). Ale za to nie skuszę się już na ciastko, pączka, czy słodką bułkę.
O słodzeniu kawy czy herbaty też należy zapomnieć. Co więcej owoc i orzech pokryty warstwą deserowej czekolady stanowi dużo zdrowszą i smaczniejszą alternatywę dla zwykłego cukru, zawartego w większości przetworzonych produktów. No i najważniejsza jest aktywność fizyczna, na którą warto poświęcić chwilę każdego dnia: ćwiczenia, jazda na rowerze, pływanie czy uprawianie marchewki w ogródku”.
*****
Dla Ecoportal.com.pl, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych