Czosnek nie tylko na jesienne słoty?

Warto wiedzieć >
Już starożytni Egipcjanie wierzyli w leczniczą moc czosnku karmiąc nim
budowniczych piramid przeciwko zarazie i trądowi.

Od tamtego czasu legenda „aromatycznego” warzywa urosła do rozmiarów panaceum. Czy rzeczywiście należy we wszystko to wierzyć?

Popularnie najczęściej stosujemy czosnek na przeziębienia, wierząc w
jego bakteriobójczą moc. O dziwo, większość testów laboratoryjnych
prowadzonych przez lata nie zdołała jeszcze udowodnić ponad wszelką
wątpliwość tego uzdrawiającego działania. Owszem, czosnek z pewnością
zawiera ponad 200 fitochemicznych substancji mających pozytywny wpływ
na nasze zdrowie – większość z nich opiera się na związkach siarki, zaś
najbardziej znana, allicyna, odpowiada za charakterystycCzosnek na jesienne słoty?zny smak i zapach. Niestety gotowanie niweczy większość terapeutycznych zalet czosnku, najlepiej więc jeść go na surowo.

Stosunkowo
najbardziej entuzjastyczni są badacze względem zdolności czosnku do
obniżania poziomu cholesterolu oraz przeciwzakrzepowego działania –
stąd też szczególnie poleca się go sercowcom. Są również dowody na to,
że legendarny postrach na wampiry jest równie skuteczny w przypadku
nadciśnienia; efekty naturalnej terapii są nawet porównywalne do
specjalistycznych leków.

Co do przeziębień, podejrzewa się, że
allicyna blokuje enzymy pozwalające wirusom na rozmnażanie – to
wyjaśniałoby doniesienia wielu regularnych zjadaczy czosnku na temat
niższej zachorowalności na typowe sezonowe infekcje. Ostatecznego
naukowego potwierdzenia wciąż jednak nie mamy. Oczywiście, nie ma
żadnych przeciwwskazań do codziennego raczenia się kanapką z twarogiem
i czosnkiem – zaszkodzić nie zaszkodzi, a pomóc może na pewno.

Jedyne
zastrzeżenia to kłopoty trawienne oraz inne przyjmowane leki – duże
dawki czosnku w połączeniu z aspiryną lub tranem w kapsułkach mogą
zwiększyć ryzyko krwawień wewnętrznych, a także wpłynąć na skuteczność
lekarstw na cukrzycę, nadciśnienie, raka czy podwyższony poziom
cholesterolu. Zwłaszcza przyjmowanie skoncentrowanych preparatów na
bazie czosnku należy koniecznie skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Agata Chabierska

Może Ci się również spodoba

Korzystaj�c z naszej strony wyrażasz zgod� na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Wi�cej informacji tutaj . Zaktualizowali�my nasz� polityk� przetwarzania danych osobowych - RODO. Tutaj znajdziesz tre�� naszej nowej polityki a tutaj wi�cej informacji o Rodo