Czym jest zrównoważona produkcja żywności?
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Zmiana podejścia konsumentów wpływa na rynek spożywczy, który kieruje się w stronę zrównoważonej produkcji żywności.
Co to takiego i jakie trendy zaczynają dominować we współczesnym, nowoczesnym rolnictwie? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu.
Wzrost świadomości konsumenckiej
Nic nie dzieje się bez przyczyny. Widoczne zmiany w światowym rolnictwie częściowo są wymuszone nowymi regulacjami prawnymi. W głównej mierze wynikają z rosnącej świadomości konsumentów, którzy poszukują zdrowej żywności i są gotowi zapłacić za nią więcej. Ludzie, zanim wrzucą dany produkt do koszyka, chcą wiedzieć, czy wytwarzano go z poszanowaniem zasad etycznych oraz w zgodzie z ekologią.
Rolnictwo ekologiczne to zatem produkty bez konserwantów, uprawiane w tradycyjnych gospodarstwach, nie stosujących środków chemicznych do oprysków, jak choćby zdrowa żywność, którą oferuje SklepAgnex.pl. To jednak także artykuły, których wytwarzanie nie wpływa negatywnie na kondycję środowiska naturalnego. Do tego celu coraz chętniej wykorzystuje się właśnie wspomniane wcześniej zrównoważone uprawy.
Czym są zrównoważone uprawy?
Tak zwane „zrównoważone rolnictwo” opiera się przede wszystkim na tradycyjnych metodach uprawy, bez niebezpiecznych nawozów oraz sztucznych środków ochrony roślin. W takich gospodarstwach dba się o optymalizację procesów produkcyjnych oraz minimalizację strat surowców. Wprowadza się recykling odpadów oraz ogranicza się negatywny wpływ rolnictwa na naturę.
W wielu przypadkach takie podejście wymaga większych nakładów ludzkich oraz finansowych, ale w ogólnym rozrachunku się opłaca. Zwiększa się konkurencyjność firmy, zadowolenie konsumentów oraz oczywiście poprawia się kondycja środowiska.
Unia Europejska stawia na rozwój rolnictwa właśnie w kierunku ochrony przyrody, klimatu oraz bioróżnorodności. Do tego celu stworzono dwa programy: „Zielony ład” oraz „Od pola do stołu”.
Pierwszy z nich zakłada efektywniejsze wykorzystywanie dostępnych zasobów za sprawą przejścia na gospodarkę o obiegu zamkniętym, przy równoczesnej ochronie bioróżnorodności i zmniejszeniu wytwarzania zanieczyszczeń.
Z kolej strategia „Od pola do stołu” ma na celu wprowadzenie konkretnych działań w nowoczesnym rolnictwie, dzięki którym rośnie wydajność wszystkich procesów. Ma to zapewniać zdrową żywność, godne warunki życia i pracy dla rolników oraz wspomóc walkę o czyste i bezpieczne środowisko naturalne.
Społeczna odpowiedzialność rolnictwa
Coraz większa grupa producentów żywności czerpie z przykładu globalnego potentatów, na przykład marki Ferrero, która dba o to, żeby jak najwięcej ich składników pochodziło z zaufanych źródeł, przy równoczesnym zmniejszeniu emisji dwutlenku węgla oraz większej efektywność odzysku surowców.
W Polsce przemysł rolniczy również z wolna się zmienia. Wciąż jeszcze kryterium cenowe jest kluczowe dla producentów i klientów, jednak świadomość ekologiczna wzrasta. Wraz z nią zwiększają się oczekiwania konsumentów, którzy pragną dostawać bezpieczną żywność, produkowaną w odpowiedzialny sposób. A to już krok w dobrą stronę, ku społecznemu zaangażowaniu całej gałęzi gospodarki.